Nema raspuštanja skupština - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nema raspuštanja skupština

Iako su prošla tri mjeseca od neuspjelog referenduma u opštini Rudo, te skoro mjesec dana od neuspjelog opoziva načelnika opštine Teslić, nijedan lokalni parlament u pomenute dvije opštine do sada nije raspušten i pitanje je da li će se to uopšte desiti.

Oba načelnika u ove dvije opštine, Rato Rajak i Milan Miličević, nakon što je većina građana na referendumu podržala njihov ostanak na funkcijama podnijela su inicijative za raspuštanje lokalne skupštine, ali do danas u Narodnu skupštinu Srpske nije stigao nikakva prijedlog Vlade RS u vezi ovog pitanja.

Miličević je za Srpskainfo potvrdio da je 21. marta uputio Ministarstvu uprave i lokalne samouprave inicijativu za raspuštanje lokalnog parlamenta, ali da do danas nije dobio nikakav konkretan odgovor. On je podsjetio da Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi propisuje da je neuspjeli opoziv načelnika jedan od uslova da se u Narodnoj skupštini RS, na prijedlog Vlade RS, raspravlja o raspuštanju lokalnog parlamenta.

– Bojim se da će se to otegnuti u nedogled. Imao sam priliku ranije da razgovaram sa načelnikom Rajakom, koji je poprilično zbunjen oko cijele te procedure za raspuštanje lokalnog parlamenta, jer i njegovu inicijativu razvlače već tri meseca. Vidjećemo kako će proći moja inicijativa – ističe Miličević.

On smatra da je Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi osmišljen tako da se naprave komplikacije i da se čitava procedura oko raspuštanja skupštine opštine produži dok god to nekome odgovara bez obzira o kojoj lokalnoj zajednici da je riječ.

– Inače, sama ta stavka koja je unesena u Zakon o lokalnoj samoupravi, a koja se odnosi na mogućnost raspuštanja lokalnog parlamenta ako ne uspije opoziv načelnika, na kraju može da ostane samo mrtvo slovo na papiru, ukoliko to neko želi – ističe Miličević.

Smatra da bi bilo logično da se po automatizmu raspusti lokalna skupština u slučaju neuspjelog opoziva.

Miličević ističe da je sama procedura oko raspuštanja skupštine opštine apsurdna jer se, između ostalog, traži da skupština opštine usvoji izveštaj Komisije o sprovedenom postupku za opoziv i dostavi Republičkoj izbornoj komisiji.

– Apsurdno je da skupština koja treba biti raspuštena usvaja izvještaj. Šta ako ga ne usvoje? Da li to znači da padaju rezultati referenduma u vodu? Logično bi bilo da se skupštini podnosi informacija o provedenom referendumu, a ne izvještaj, jer se o izvještaju glasa, a informacija se prima k znanju – dodaje Miličević.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS smo dobili štur odgovor kako su zaprimili inicijativu načelnika Miličevića, te su nam objasnili proceduru u kom slučaju se skupština može raspustiti.

– Kada budu završene navedene procedure, javnost će biti blagovremeno informisana – naveli su na kraju dopisa.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Porfirije: Zaceljena rana raskola s makedonskom crkvom

M.

DNK analiza potvrdila: Pronađeno tijelo pripada Mateju Perišu, uzrok smrti utapanje

M.

Banjalučka firma bez ijednog radnika zaradila osam miliona KM

M.

Ostavite komentar