Nema političke volje za fer i poštene izbore - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nema političke volje za fer i poštene izbore

Vlasti Bosne i Hercegovine moraju hitno raditi na izmjenama Izbornog zakona da bi se stvorili osnovni uslovi za održavanje fer i poštenih oktobarskih izbora, rečeno je na današnjem sastanku šefa Delegacije EU u BiH Johana Setlera i predsjednika Srpske demokratske stranke Mirka Šarovića.

„Ne postoji, nažalost, stvarna volja ključnih političkih faktora u Republici Srpskoj da se osiguraju uslovi za održavanje poštenih izbora, iako oni o tome, navodno, javno govore. Njima ovakva situacija odgovara i zato radikalne izmjene izbornog zakona kod nas, nažalost, nemaju nikakvu šansu“, istakao je Šarović.

Sagovornici su se usaglasili da u ovom trenutku treba insistirati bar na minimumu promjena koje se mogu obezbijediti, kao što je uvođenje video-nadzora i skeniranje glasačkih listića, što je uobičajena praksa u većini evropskih država. Samo tako, moguće je u određenoj mjeri vratiti povjerenje birača u izborni proces.

Predsjednik SDS-a je, takođe, naglasio da je neophodno obezbijediti konsenzus oko obaveze vraćanja mandata političkim strankama da bi se spriječila sada već ustaljena praksa kupovine poslanika i konstantno kršenje izborne volje građana.

Osim izbornog zakona, na sastanku je bilo riječi o potrebi reforme politike javnog servisa da bi on zaista bio servis svih građana, u čijem je i vlasništvu, saopšteno je iz SDS-a.

(BN)

Danas objavljeno

Danas je Sveti Sava

M.

Danas je Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta

M.

Uvode sankcije Putinu?

M.

Ostavite komentar