Nema odluke o otvaranju bazena, teretana i fitnes centara u FBiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nema odluke o otvaranju bazena, teretana i fitnes centara u FBiH

Bazeni, teretane i fitnes centri u Federaciji BiH (FBiH) počeće da rade u trećoj fazi popuštanja mjera zabrane, rekao je član Federalnog štaba civilne zaštite Davor Pehar.

“Prema našem planu, očekujemo da bi o ovim djelatnostima moglo biti govora krajem mjeseca”, rekao je Pehar na današnjoj konferenciji za novinare.

Pehar, koji je i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, istakao je da Zavod nije učestvovao u nabavci spornih respiratora koji su nabavljeni iz Kine.

“Treći put odgovorno tvrdim da Zavod za javno zdravstvo i ja ni u jednom segmentu nismo učestvovali u nabavci ovih respiratora. Mislim da je vrijeme da Tužilaštvo nastavi da radi svoj posao”, naglasio je Pehar.

On je naveo da je u FBiH 297 aktivnih slučajeva zaraze virusom korona, te da se oporavilo 267 lica.

“Od zaraze novim virusom u FBiH je preminulo 36 pacijenata”, rekao je Pehar.

U Federaciji Bosne i Hercegovine tokom protekla 24 sata testirano je 706 uzorka, a jedan od njih je bio pozitivan na koronavirus i u pitanju je muška osoba koja se vratila iz Finske, prenosi Fena.

Pehar je kazao da taj podatak ukazuje na činjenicu da mjere koje se provode na granici i stavljanjem pod izolaciju i ograničenog kretanja potvrđuju učinkovitost te epidemiološke mjere.

Pehar naglašava da epidemiološka situacija u proteklom vremenu pokazuje da donesene mjere koje se provode daju rezultate uz saradnju građana, ali to ne znači da ovakva dobra epidemiološka slika može navesti na preveliku dozu opuštanja.

To pokazuje, dodaje, da se odgovornim ponašanjem može situacija držati pod kontrolom i suzbiti pandemija, ali je potrebno pridržavati ih se i u budućem vremenu jer se očekuje daljnje popuštanje mjera, ali to ne znači opuštanje svih jer i najmanji propust može se brzo vratiti povećanjem broja oboljelih.

Danas objavljeno

Vučić: Građani glasali za promjene Ustava

M.

Porošenko: “Vraćam se u Ukrajinu”

M.

Mladi iz naselja Borik poslali poruku podrške srpskom teniskom asu

M.

Ostavite komentar