"Nema genocida u Srebrenici" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH

“Nema genocida u Srebrenici”

Bivši komandant Unprofora u BiH Luis Mekenzi izjavio je da 1995. godine u Srebrenici nije bio genocid već ratni zločin, a da su prethodno zločin nad Srbima u srebreničkim selima počinile jedinice Nasera Orića, čije oslobađanje u Hagu smatra sramotnim.

Mekenzi je istakao da su jedinice Nasera Orića koje su izlazile iz enklava pod zaštitom UN i činile zvjerstva nad srpskim narodom.

“To je ratni zločin. O genocidu nad Bošnjacima ne može da se govori, jer su snage Srba uredno evakuisale sve civile, žene, djecu i starce iz rejona borbenih dejstava”, rekao je Mekenzi za “Večernje novosti”.

On smatra da je oslobađanje Nasera Orića zauvijek potvrdilo pristrasnost suda u Hagu.

Komentarišući odustajanje haškog tužilaštva od nekih tačaka optužnice u slučaju “Markale” ili “Vase Miskina”, kanadski general je ocijenio i da je granatiranje Sarajeva bio ratni zločin za koji odgovornost snosi general Ratko Mladić, ali i da su sa druge strane “neke snajperske i pješadijske zasjede i bombaški napadi u Sarajevu krajnje sumnjivi i nepotvrđeni”.

Povodom 20 godina od agresije NATO pakta na Srbiju, Mekenzi je istakao da je to bila najveća greška NATO, jer je 1998. i 1999. godine Kosovu bio interni obračun legitimnih snaga bezbjednosti sa teroristima koje je američka pi-ar kompanija iz terorističkih uniformi preodjenula u borce za slobodu.

“Ista ta agencija prethodno se uvježbala ratujući za potrebe vlade BiH protiv Srba. Ta 1999. bila je godina kada je NATO slavio 50 godina postojanja, a nije imao neprijatelja ni na vidiku. Vaša zemlja je zato bombardovana”, pojasnio je Mekenzi.

On je ukazao da su Srbi devedestih godina izgubili medijski rat, budući da krnja Jugoslavija i Srbija nikada nisu pokušale da naprave ozbiljnu medijsku kampanju i dokažu ispravnost svojih stavova na Zapadu.

“Ispalo je da je Srbija, najvjerniji saveznik Zapada u dva svjetska rata, ocrnjena u propagandi i na televizijskim ekranima širom svijeta”, rekao je Mekenzi.

Izvor: Agencije

Danas objavljeno

Јedinstven odgovor iz Srpske: Prvo povlačenje nametnutog zakona, pa onda deblokada

M.

Spaseni planinari koje je zatrpala lavina na Bjelašnici

M.

Crni rekord: U BiH 3.342 slučaja zaraze koronavirusom, preminulo 39 osoba

M.

1 Komentar

dragandragan 10 Marta, 2019 at 7:47 pm

General L.Mekenzi oduvijek je bio vese nego korektan.I mada sam se uvijek pitao kako to da mi saveznici u oba rata ,a oni protiv nas.Kvaka je u tome sto je banda svjetska,ameri i englezi,svabe…,trebala neki lokalni obracun kod OK.korala,na nasu zalost.Hvala G.Mekenzi na otvorenoj iskrenosti.A Britanci neka izadju iz Unije,i nek se j…Sve ce im to Bog vratiti,sve.Bas,bas

Odgovori

Ostavite komentar