Nema dogovora o sudbini radnika „Arcelor Mittala“ - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nema dogovora o sudbini radnika „Arcelor Mittala“

Još nema dogovora kompanije “Arcelor Mittal” i Vlade Republike Srpske o sudbini 300 radnika za koje je to preduzeće najavilo da od 1. septembra ostaju bez posla.

Direktor te firme Mladen Jelača rekao je da ne može dati odgovor na pitanje šta će biti sa proizvodnjom u “Mittalu” od septembra.

“Odgovore daju vlasnici kompanije iz Londona i Vlada RS. Očekujem narednih dana da bude nešto, naravno prije 1. septembra”, kazao je kratko Jelača.

Portal CAPITAL objavio je u maju da “Mittal” otpušta 300 radnika od septembra kada će smanjiti proizvodnju.

„Zbog stalne neizvjesnosti oko dugoročne budućnosti proizvodnje željezne rude u Prijedoru „Arcelor Mittal“ Prijedor je morao donijeti tešku odluku o smanjenju proizvodnje željezne rude sa 1,5 miliona na milion tona, kako bi zaštitio što veći broj zaposlenih u dužem vremenskom periodu. Očekuje se da će novi plan biti u primjeni od 1. septembra 2019. godine. Ove suštinske mjere će neizbježno dovesti do gubitka 300 zaposlenih u ‘Arcelor Mittalu’“, navedeno je u tada u saopštenju “Mittala”.

Kompanija „Mittal“ zapošljava oko 800 radnika, a buduće planove su obrazložili nesigurnošću postojanja budućnosti rudarstva u Prijedoru.

„Smanjenjem proizvodnje na milion tona godišnje, efektivni vijek rudnika Omarska biće produžen za period do 10 godina. Bez preduzimanja ovih mjera, rudnik će morati da se zatvori 2025. godine“, istakli su u „Mittalu“u maju ove godine.

(Capital.ba)

Danas objavljeno

Stoltenberg: Odnosi s Rusijom najgori od Hladnog rata

M.

Putin: Ukidanje prava veta uništilo bi Ujedinjene nacije

M.

Tiodorović: Kovid propusnice važiće deset dana, potom slijede oštrije mjere

M.

Ostavite komentar