Nema dogovora o prekidu vatre, Izrael spreman na nove udare - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nema dogovora o prekidu vatre, Izrael spreman na nove udare

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu po povratku iz Vašingtona zakazao je hitne vojne konsultacije, nakon raketnih napada iz Gaze i odgovora izraelskih snaga.

Izraelski mediji javljaju, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika, da nije postignut dogovor o prekidu vatre s Hamasom i dodao da je Netanjahu dao instrukcije vojsci da nastavi udare na mete te islamske ekstremističke organizacije još dok je putovao u Izrael iz glavnog grada SAD.

“Nema dogovora o prekidu vatre. Nije gotovo”, rekao je taj zvaničnik. On je dodao da je Izrael spreman na još više udara.

I premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je spreman da naredi dalju akciju u pojasu Gaze koji kontroliše Hamas, nakon izraelskih udara iz vazduha u odgovoru na raketnu vatru sa te palestinske teritorije.

“Mogu vam reći da smo spremni da uradimo mnogo više. Uradićemo ono što je potrebno da branimo naš narod i da branimo našu državu”, rekao je Netanjahu proizraelskom lobiju, Američko-izraelskom komitetu za javne poslove (AIPAC) putem video/linka nakon što se danas vratio iz Vašingtona, ranije nego što je bilo planirano, da se bavi nastalom krizom.

Palestinski izvori u Gazi su ranije danas rekli da je uslov Izraela za prekid vatre okončanje svih aktivnosti duž granične ograde, uključujući puštanje balona sa zapaljivim materijalom i planirani protest na granici u petak povodom godišnjice početka tih masovnih demonstracija protiv izraelske i egipatske blokade Gaze.

Izraelski mediji su danas preneli da je za večeras planiran protest kraj granice Gaze i Izraela odložen iz bezbednosnih razloga.

Agencija AP prenosi da je situacija u zemlji napeta, da je portparolka Univeryiteta “Bir Zeit” Lubna Abdelhadi izjavila da su naoružani komandosi obučeni u civilnu odeću ušli u kampus i na spavanju uhvatili studente za koje veruju da su aktivisti islamističkog pokreta Hamas.

Kako se navodi, studenti su se krili u kampusu pokušavajući da izbegnu hapšenje.

Izraelske snage su 2017. godine pretresale Univerzitet i zaplenile materijal političkih grupa.

Agencija navodi da je pred Netanjahuom težak zadatak, jer se u Izraelu bliže izbori i nikako mu se, komentarišu, ne isplati dugotrajna borba sa Hamasom.

Škole u južnom Izraelu su zatvorene zbog nasilja koje je buknulo samo dve nedelje pre izbora u Izraelu.

Raketni napad iz Pojasa Gaze izveden je juče i u tom napadu je pogođena kuća u Mišmeretu, severno od grada Kfar Saba, a ranjeno je sedam osoba, uključujući bebu, dvoje dece i dve žene.

Izraelska vojska je za napad optužila palestinski islamistički pokret Hamas i započela slanje trupa na granicu sa Gazom, kao i napade na mete Hamasa širom pojasa Gaze.

Danas objavljeno

Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu

M.

Pucnjava u školi u Teksasu – Tinejdžer ubio 19 đaka i dva nastavnika

M.

Ubica pokazao prijatelju oružje 4 dana prije napada

M.

Ostavite komentar