Nelson: Reforme su u ovoj godini nadomak ruke, SAD ostaju nepokolebljiv partner BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nelson: Reforme su u ovoj godini nadomak ruke, SAD ostaju nepokolebljiv partner BiH

Povodom 245. godišnjice nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, Erik Nelson, ambasador SAD u BiH poručio je da su reforme nadomak ruke te podcrtao da SAD ostaju nepokolebljiv partner u tome.

Prema njegovim riječima, istinsko uporište za budućnost treba da uključuje i izbornu reformu prije izbora naredne godine kao i reforme koje će privući strane investicije i pomoći legitimnim poslovnim subjektima da otvore radna mjesta, napredovanje u realizaciji reformi koje će BiH približiti članstvu u EU, a, iznad svega, zajedničku borbu protiv korupcije, prenosi Klix.

U tom kontekstu, citirao je američkog predsjednika Džoa Bajdena, koji je kazao da korupcija nagriza temelje demokratskih društava i da su zbog nje vlasti manje efikasne, rasipaju se javni resursi i stavlja nejednakost kada je u pitanju dostupnopnost usluga, što porodicama otežava brigu o najmilijima.

– A kad govorimo o izborima: korumpirani akteri koji izborni sistem iskorištavaju i njime manipulišu zarad vlastite koristi, otimaju građanima pravo da biraju vlastite lidere i pozivaju te iste lidere na odgovornost. Reforme kojima bi se riješila ova pitanja, podstakao privredni rast u BiH, eliminisala diskriminacija i zloupotreba izbornog procesa, te otpočelo vraćanje povjerenja u pravosudne institucije nadomak su ruke u ovoj godini. Sjedinjene Države ostaće nepokolebljiv partner liderima i građanima koji su spremni da rješavaju ovakve problem i BiH usmjere naprijed – podcrtao je Nelson.

Danas objavljeno

HAZU traži novi uslov: Srbija da prizna hrvatski jezik

M.

Procurili tajni dokumenti; otkriveno lobiranje – hoće da menjaju naučni izveštaj

M.

Uvode veliki lokdaun; iz kuće mogu od 8 do 17 sati… I to s razlogom

M.

Ostavite komentar