Nekoliko zemalja G20 "naginje" američkom stavu o klimi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nekoliko zemalja G20 “naginje” američkom stavu o klimi

Tri ili četiri članice G20 mogle bi da se nađu u iskušenju da se pridruže poziciji SAD po pitanju klime, time slabeći zalaganja za odbranu Pariskog sporazuma. U ovom saopštenju Jelisejske palate navedeno je da je klima “najteža tema” otvorenog samita. Kako se navodi, Amerikanci u razgovorima nastupaju veoma tvrdo…

Tri ili četiri članice G20 mogle bi da se nađu u iskušenju da se pridruže poziciji SAD po pitanju klime, time slabeći zalaganja za odbranu Pariskog sporazuma.

U ovom saopštenju Jelisejske palate navedeno je da je klima “najteža tema” otvorenog samita.

Kako se navodi, Amerikanci u razgovorima nastupaju veoma tvrdo da bi “pokušali da privuku druge zemlje i oslabe jezik završne izjave”, planirane za subotu.

Zbog toga nije sigurno da će 19 od 20 zemalja G20 podržati Pariski sporazum iz 2015. Predsednik Donald Tramp je 2017. povukao potpis SAD s tog sporazuma.

“To više neće biti 19 plus jedan nego 18 plus dva ili 17 plus 3, što bi za nas bilo neprihvatljivo”, navodi se u saopštenju francuskog predsedništva.

Takav stav dele evropske članice G20 i Kanada, saglasne da treba “snažno reći da se ne može prihvatiti tekst koji bi umanjio postignuto na prethodna dva samita G20 i oslabio Pariski sporazum”.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u sredu u Tokiju da Francuska povlači “crvenu liniju” po pitanju klime i da neće potpisati završnu izjavu samita ako u njoj ne bude zastupljena “klimatska ambicija”.

Među onima koji bi mogli da priđu Vašingtonu je Brazil, čiji ekstremno desničarski predsednik Žair Bolsonaro odbacuje evropske kritike svog delovanja po pitanju životne sredine. “Brazil treba poštovati. Nećemo pristati da budemo tretirani kao u prošlosti”, rekao je on u četvrtak. Navodi se i da su Turska i Saudijska Arabija “pod pritiskom” SAD.

Danas objavljeno

Turska bijesna zbog Ukrajine: Imaju jedan zahtjev

M.

Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

M.

Navijači u Australiji skandirali: Za dom spremni

M.

Ostavite komentar