16. Augusta 2022.

Nekoliko razloga zbog kojih ne treba da kupujete grafike koje su rudarile kriptovalute

Big Portal

Iako realno gledano kupovina ovakvih grafičkih karti ne nosi mnogo rizika, smatramo da biste trebali da ih zaobiđete ne zbog tehničkih razloga, već iz principa.

Ako spadate u grupu gejmera, poslednjih pet godina su bile paklene. Grafika nije bilo ni za lek, a i kada su se pojavljivale sporadično, cene su im bile nekoliko puta veće od realnih – kupovali su ih rudari. To znači da su gejmeri bili prinuđeni da se igraju na starom hardveru ili da kupe konzole. Grafičke karte su pogurale i cene drugog hardvera, pa su i dobra napajanja bila na ceni, praveći probleme svakome ko je hteo da sklopi dobru gejmersku mašinu. Dodajte tome i probleme u lancu nabavke i sve će vam biti jasno.

Mining rig

Na nove grafike koje su predstavljali AMD i Nvidia ste mogli da zaboravite, jer ste ih videli samo na reklami, a one su bile prodate pre nego što su stigle do distributera. Čak i sa naduvanim cenama grafika, rudari su većinom bili na dobitku i dobar deo je otplatio investicije u opremu i još zaradio lepo, ukoliko su uspeli da prodaju kriptovalute u dovoljno dobrom trenutku.

Problem je u tome što sada rudari prodaju svoju polovnu opremu po cenama koje su malo niže od onih po kojima su ih kupili, iako su većinu tih grafika lepo otplatili. Tako na domaćem tržištu polovne RTX 3080Ti grafike možete da nađete za 1300-1500 evra. Računajte i na to da su ventilatori na tim grafikama radili punom snagom 24h dnevno 365 dana godišnje, i da im je životni vek znatno kraći, kao i da je velika šansa da im je potrebna zamena termalne paste.

E sad. Razumemo i rudare, oni žele da izvuku maksimum koji mogu iz dvojih grafika, pored para koje su zaradili od kriptovaluta. Možda se nisu svi obogatili, ali većina je u plusu.

5897275433664d8c84855d74c8d2d446.jpg

Kupovinom ovih polovnih grafičkih karti dajte novac direktno onima koji su dobrim delom zaslužni za nestašicu grafičkih karti na globalnom nivou i prenaduvane cene. Em niste mogli da kupite grafike, em su cene otišle gore, em bi sad još i lepo da zarade na vama. Nešto tu nije kako treba zar ne? Možda ne treba tražiti kosmičku pravdu, ali umesto 1300-1500 evra za razvaljenu RTX3080 Ti, bolje idite na neko lepo letovanje, jer ukoliko niko ne kupuje polovne grafičke karte imaće ih sve više na oglasima, a onda će cene morati da padnu. Niko od tih kripto-rudara ne želi da gleda punu sobu grafika koje ne rade ništa jer su cene struje koja se potroši veće od onoga za šta mogu da prodaju grafičke karte. To su trenuci kada cene kreću na dole.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare