Ipak, svima nam se dogodilo da na pijaci kupimo prelijepe trešnje, ali kada ih operemo i počnemo da jedemo, shvatimo da su trule. Stručnjaci kažu da se kvalitet trešnje ne ogleda u izgledu i mirisu, već se one biraju po boji i to bi trebalo da bude svjetlija boja sočnih plodova, koje nemaju oštećenje na površini i ne sadrže nabore na kožici.
“Obratite pažnju na boju: ona se razlikuje od sorte do sorte, ali u svakom slučaju treba da bude ‘zasićena’. Kada se pritisne, trešnja treba da zadrži svoju gustinu. Ako je meka, onda je ili prezrela ili pokvarena”, objašnjavaju stručnjaci.
Prema riječima profesorke agronomije, Irine Mahonine, važno je obratiti pažnju na kožicu. Ako se voće čuva u plastičnoj kesi, onda na njegovoj površini ne bi trebalo da bude znakova vlage. U suprotnom, to će ubrzati kvarenje i skratiti njihov rok trajanja, prenosi