NEKOLIKO PRAKTIČNIH SAVJETA Ako planirate kupovinu novog telefona obratite pažnju NA OVE STVARI - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

NEKOLIKO PRAKTIČNIH SAVJETA Ako planirate kupovinu novog telefona obratite pažnju NA OVE STVARI

Kupujete novi telefon, ali ne znate na šta bi trebalo da obratite pažnju? Evo nekoliko osnovnih savjeta.

Prva i najbitnija stvar je, naravno, cijena. Mada svi znamo otprilike koliko novca smo spremni da izdvojimo za novi uređaj, ne bi bilo loše da vidite šta tačno možete da dobijete za taj iznos.

Generalno, telefoni su “grupisani” u tri kategorije: Budžet telefoni (do oko 300 evra), srednja klasa (od 300 do oko 700 evra) i flegšip (od oko 700 evra pa naviše). Ovo su, naravno, samo grube crte, i ne postoji jasna granica.

Takođe, jednu stvar bi trebalo da utvrdimo na početku. Ne zaboravite da i ovdje važi pravilo “koliko para, toliko muzike”, sviđalo se to nekome ili ne. Ono na šta bi trebalo da se fokusirate, jeste koliko vam je, zapravo, “skupih” karakteristika i funkcija potrebno.

Veličine ekrana na telefonima se često povezuju sa kvalitetom i luksuzom, ali to nije uvijek slučaj. Ako ne namjeravate da koristite telefon za stalno gledanje filmova i serija, možda je ipak bolji izbor neki sa manjim ekranom. Lakše ćete se sa njim snalaziti, i lakše će vam biti da ga “spakujete” i držite u ruci.

Funkcije: Razmislite šta kupujete

Telefoni su otišli prilično daleko od svojih početaka, kada smo ih koristili samo za pozive i poruke. Gomila uređaja danas dolazi sa digitalnim olovkama, čvrstim kućištem, pojačanom biometrijom i raznim funkcijama koje vam možda nisu bitne.

Kad kupujete Android (ili bilo koji drugi telefon), pročitajte šta sve može i donesite zaključak prema tome što ćete realno od njega tražiti. Šanse su da ćete uz ovakvo razmišljanje vjerovatno i da uštedite, jer ćete se fokusirati samo na ono što vam je stvarno potrebno.

Performanse

Zapamtite ove stavke: RAM, CPU i prostor za skladište memorije. Slijedi plastično i jednostavno objašnjenje šta znače.

Čim imate više RAM-a, uređaj može da pokrene više stvari odjednom. CPU “nadgleda” brzinu rada i performanse u zahtjevnom softveru poput video-igara.

Prostor za skladištenje podataka je upravo to što ste i mislili – sobodan prostor za video-snimke, fotografije, poruke, razgovore i programe. Velik broj Androida, na sreću, dozvoljava proširenje memorije, ali provjerite za svaki slučaj.

Ažuriranje softvera

Ažuriranje operativnog sistema jedna je od najvećih boljki Android platforme, pa nije rijedak slučaj da korisnici kupe telefon koji dobije jedno do dva ažuriranja, i to je to. Neki brendovi, kao na primer Pixel, “zakrpe” softver kad god je to moguće, ali ovo je prije izuzetak, nego pravilo.

Ažuriranje operativnog sistemja (i to redovno) značajno vam je prije svega zbog sigurnosti, ali i zbog otklanjanja bagova i zbog novih funkcija koje se dodaju, ili unapređuju, piše b92.

Danas objavljeno

Hakeri koriste popularni TikTok izazov za širenje malvera

Vanja A

Alternativa x86 i ARM procesorima – ne, još uvijek nije spreman u smislu visokih performansi

Vanja A

Steam ponovo postavio novi rekord po broju istovremenih korisnika

Vanja A

Ostavite komentar