Nekoliko američkih država planira tužiti Facebook - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Nekoliko američkih država planira tužiti Facebook

Nekoliko američkih država predvođenih Njujorkom istražuju Facebook zbog mogućeg kršenja povjerenja i sigurnosti, a sljedeće sedmice planiraju pokrenuti tužbu protiv ovog giganta, saznaje Reuters.

Više od 40 saveznih američkih država planira potpisati tužbu, a u pitanju je druga velika tužba koja je pokrenuta protiv ove kompanije u 2020. godini. Ranije ih je tužilo američko Ministarstvo pravosuđa koje istražuje četiri velike tehnološke kompanije u svijetu – Amazon, Apple, Google i Facebook.

Nije poznato šta sve države koje će potpisati tužbu zamjeraju Facebooku, ali jedna od optužbi koja se često spominje je strateška kupovina konkurencije kao što su Instagram i WhatsApp.

Izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg je na svjedočenju u Kongresu tvrdio da kompanija ima niz konkurenata među kojima su neki i ogromni, a da je Facebook WhatsAppu i Instagramu pomogao da ojačaju i pretvore se u moćne društvene mreže kakve danas jesu.

Savezna trgovinska komisija, čiji su se državni predstavnici već sastajali, bi ubrzo mogla podnijeti tužbu okružnom sudu ili sudiji za upravno pravo.

Nezavisne

Danas objavljeno

Slike Samsung Galaxy Tab S8 pokazuju okvire, Ultra ima i mali notch

Vanja A

YouTube Music će vam uskoro omogućiti da sačuvate svoj queue kao plejlistu

Vanja A

Nestašica čipova će biti blaža od sledeće godine?

Zeljka

Ostavite komentar