"Neko je ranjen" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Neko je ranjen”

Muškarac je ranjen iz vatrenog oružja tokom protesta u Novom Meksiku.

Tokom protesta u Novom Meksiku, muškarac, koji je pokušavao da obori bronzanu statuu španskog konkvistadora iz 16. veka ispred muzeja u Albukerkiju, ranjen je iz vatrenog oružja, saopštila je policija.

Muškarac je prevezen u lokalnu bolnicu, rekao je policajac koji je obezbeđivao mesto zločina, ali nije izneo detalje o stanju u kojem se ranjenik nalazi.

Prema pisanju Albukerki žurnala, pucnjava se dogodila prilikom sukoba grupe građana koji su pokušavali da obore statuu Huana de Onate i nekoliko naoružanih članova civilne milicije Novog Meksika.

Demonstranti i pripadnici civilne milicije sukobili su se u centru grada, ispred gradskog muzeja, a prema pisanju Albukerki žurnala, prenosi Rojters, došlo je do fizičkog obračuna, i muškarac je, nakon što su ga demonstransti odgurnuli na ulicu, ispalio pet hitaca, a iz gomile koja je pokušavala da se sakrije, čulo se: “Neko je ranjen”.

Na video snimku koji se pjavio na društvenim mrežama vidi se da jedan čovek leži na zemlji, a nekoliko ljudi pokušava da mu pomogne.

Na drugom snimku vide se trojica muškaraca koji leže na zemlji raširenih ruku, dok ih policija hapsi, a na trećem policijaca koji leži na zemlji tražeći zaštitu prilikom pucnjave.

Antirasistički protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koga je policijaca ugušio tokom hapšenja, pokrenuli su lavinu uništavanja spomenika Građanskom ratu u SAD, osvajačima i drugim istorijskim ličnostima koje su povezane sa pokoravanjem domorodaca širom sveta.

Statua ispred muzeja u Albukerkiju deo je kontrovezne sulputre pod nazivom “La žornada”, na kojoj je Onate, osvajač koji je 1599. godine bio na čelu španskih doseljenika, koji su po dolasku u Novi Mekiko masakrirali Pueblo pleme.

b92

Danas objavljeno

Meteorolozi u BiH izdali narandžasto upozorenje za narednu sedmicu!

M.

Snažan zemljotres u Alžiru

M.

Veliki požar u Hrvatskoj

M.

Ostavite komentar