3. Juna 2019.

Neko i nerad debelo naplati: Prazni hodnici Parlamenta BiH građane koštaju 62.000 KM dnevno

Big Portal

Zamislite da ništa ne radite, a da ste za to plaćeni i to nekoliko hiljada maraka. Odnosno između četiri i šest hiljada. E pa ima i takvih srećnika, u pitanju parlamentarci BiH. Niti zasjedaju, niti su formirali komisije, a niti dolaze na posao. Pri tome se nekima od njih isplaćuje i naknada za odvojeni život i stanovanje. Je li to zakonito?

Današnji prizori zgrade Parlamentarne skupštine BiH. Prazni hodnici, na njima mir i tišina. Može se sresti tek ponekog službenika i to oko 14 sati. Oni koji bi trebali njima kročiti, državni parlamentarci nisu tu, a sami procijenite jesu li tu i bili.

A iako nisu na poslu – primaju platu, te su uz to ostvarili i pravo na odvojeni život , prevoz i smještaj, i to njih ukupno 21. Ovo su njihova imena.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Borjana Krišto, Bariša Čolak, Predrag Kožul, Mira Pekić, Vlatko Glavaš, Zlatan Begić, Darijana Filipović, Nebojša Radmanović, Mirjana Lepić-Marinković, Mijo Matanović, Nikola Špirić, Nenad Stevandić, Denis Bećirović, Snježana Bursać-Novaković, Zukan Helez, Enver Bijedić, Amir Fazlić, Šemsudin Mehmedović, Dragan Čović, Lidija Bradara i Lazar Prodanović.

A ovo iznos koliko Parlamentarna skupština BiH svakog radnog dana košta poreske obveznike. Ni manje ni više nego 62.398 KM.

Da li je zakonita ta isplata, pita se poslanik SBB-a Damir Arnaut, koji je to pitanje postavio ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću.

– Jednostavno me interesuje stav nadležnih institucija, da li je je to zakonito i ukoilko dođe do stava da jeste , onda je to meni još jedna ideja za mijenjati zakon. Ukinuli smo bijeli hljeb, ukinuli smo privilegije komisijama i to jeste svrha poslaničkih pitanja, da nešto dobro iz toga izađe – rekao je Arnaut.

Foto Nedim Grabovica-Klix/RAS Srbija

Podsjećanja radi, za samo četiri mjeseca na račune parlamentaraca iz džepova građana BiH uplaćeno je 750.763 KM. A do danas nisu održali nijednu sjednicu.

– Jesu nam plate previsoke, i dugo vremena sam tražio u institucijama vlasti da se koriguju, nikada nismo imali tu vrstu saglasnosti – istakao je Nikola Špirić, SNSD.

– To je zaista degutantno, ja znam da svako od onih ljudi koji su izabrani u Parlament, ne osjeća se uopšte prijatno zbog ove situacije koja je nastala – rekaoje Mladen Bosić, SDS.

– To su enormno visoke plate, koje izazivaju ogorčenje građana – naglasio je Lazar Prodanović, SNSD.

A da li su opravdano visoke?

– One su neopravdano visoke – tvrdi Prodanović.

– Mislim da je bezobrazno zašto Parlament ne radi, a mi primamo platu – rekao je Nermin Nikšić, SDP BiH.

Da li mislite da ste je zaslužili?

– Ma ko će zaslužiti platu, ako ne radi – pita se Nikšić.

– Osjećam se zaista sramotno da mi šest mjeseci ne radimo, a primamo plate – istakao je Safet Softić, SDA.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Upravo je Safet Softić iz SDA zagovornik i toga da bi i u ovom slučaju trebao reagovati visoki predstavnik.

– Međunarodna zajednica i njihovi projekti su to i smislili. Ti mehanizmi koji su oni napravili, ne valjaju. Ti mehanizmi koje oni prave nisu takvi u zemljama iz kojih oni dolaze. Dakle, ono što je jedini pravac jeste da se javnost upozna kako to funkcioniše i da jednom u nekom trenutku, preuzmemo kontrolu – naveo je Bojan Bajić, predsjednik Foruma za etiku i usklađenost u BiH, piše N1.

Srpskainfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare