11. Jula 2021.

Neke vaše navike mogu da budu pogubne za srce

Big Portal

Oko 20 odsto bolesti srca danas su posledica pušenja. Pušači imaju 2-4 puta veći rizik da dobiju srčano oboljenje nego nepušači. Takođe, velike količine alkohola podižu krvni pritisak masnoće u krvi i telesnu težinu dok je sedenje više od pet sati dnevno opasno za srce, pojačava gojaznost, podiže krvni pritisak i holesterol u krvi. Preporučuje se bar svakih sat vremena ustati i prohodati bar po 5 minuta, objasnio je dr Jasmin Čaluk.

On ističe kako velika naprezanja u vežbanju pdstiču oslobađanje stres-hormona (adrenalin i kortizol) pa raste puls i krvni pritisak. Ovo podiže rizik od infarkta i moždanog udara.

Dobro bi bilo da praktikujete vežbanje umerenim intenzitetom, pet dana nedeljno po trideset minuta.

Osim što redovno četkate zube, koristite i konac za zube. Bakterije povezane sa bolestima desni mogu uzrokovati upale u krvnim sudovima i njihovo sužavanje, a to nosi rizik za srčani udar.

Napominje se i da budete oprezni i sa unosom soli u organizam.

Višak soli podiže krvni pritisak pa je dobro da izbegnete hranu koja je sama po sebi slana. Preporučuje se da dnevni unos soli ne prelazi 1,5 grama, napominje dr. Čaluk.

Ozbiljne komplikacije

Među faktorima rizika, navodi dr. Čaluk, je i nedovoljno sna. Ovo onemogućuje napregnutom kardiovaskularnom sistemu da se odmori i time se podiže rizik od bolesti srca.

Preporučuje se 7-8 sati sna dnevno.

Stres podiže krvni pritisak, remeti ritam srca i ubrzava aterosklerozu (odlaganje masnih naslaga u krvne sudove) zbog čega raste rizik od infarkta. Rizik za srce je za petinu niži kod osoba koje konzumiraju više od pet porcija voća i povrća dnevno, u odnosu na one koji konzumiraju tri porcije.

Visok pritisak je tihi ubica, jer većina osoba sa ovim problemom i ne oseti tegobe. Opasno je ne uzimati tablete protiv visokog pritiska samo zato što nemate tegobe.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare