11. Oktobra 2019.

Neke stvari radite svakodnevno, a niste svjesni koliko vam škode

Big Portal

Neke navike uzimamo zdravo za gotovo. No, kako pokazuju nedavna istraživanja, one mogu biti prilično štetne, prenosi portal BrightSide.

1. Korištenje previše kreme za sunčanje

Znamo da je neophodno koristiti kremu za sunčanje kad izlazimo van s obzirom na to da to može pomoći u izbjegavanju preranog starenja i raka kože, ali važno je ne koristiti previše kreme.

Manjak sunčeve svjetlosti i vitamina D može dovesti do drugih vrsta karcinoma, poput raka gušterače.

Istraživanje epidemiologinje Anne-Louise Ponsonby iz Nacionalnog centra za epidemiologiju i zdravlje stanovništva u Canberri u Australiji pokazalo je da nedostatak vitamina D i zaštita od sunca mogu biti razlog multiple skleroze.

Treba se zaštititi od direktne sunčeve svjetlosti, ali nemojte pretjerivati. 

2. Ishrana puna povrća

Povrće je apsolutno neophodno za svaku zdravu ishranu. Međutim, ako dnevno jedete više od sedam porcija povrća i četiri porcije voća, postoji rizik da oštetite svoje tijelo.

Da biste maksimalno iskoristili hranu, jedite svježe povrće (ne prženo ili pečeno) i nemojte ga jesti više od 4 do 5 puta dnevno.

3. Guljenje jabuka

Sve hranjive tvari u povrću i voću nisu uvijek unutar njih. 

Primjer je jabuka koja u svojoj kori sadrži kvercetin (antioksidans koji podržava zdravlje srca). Jedenje neoguljenih jabuka učinkovito je za sprječavanje hroničnih bolesti kardiovaskularnog sistema.

Najvažnije je ne zaboraviti ih oprati prije jela jer u protivnom postoji rizik od zaraze infekcijom.

4. Glasni alarm

Uvijek postoji mogućnost da prespavate ako ne čujete tihi alarm, zato mnogi ljudi postavljaju jačinu na najjače, ali zbog glasne buke povisuje se krvni pritisak, a time i ubrzava srčani puls.

Jako smo ranjivi u ranim satima kada je tijelo još uvijek opušteno, a glasan šum može uticati na zdravlje i izazvati stres, povećavajući razinu kortizola.

Ako se duže vrijeme budite uz preglasnu muziku, postoji rizik da stres postane hroničan.

5. Često provjeravanje e-maila

Doktor Richard MacKinnon otkrio je da elektronička pošta nije samo vrijedan instrument komunikacije već i izvor stresa. Kao rezultat toga, produktivnost opada.

Zato se savjetuje ne provjeravajti elektronički poštu rano ujutro ili kasno naveče te isključiti obavijesti o dolaznoj pošti i činiti to samo kad vama odgovara.

6. Paljenje štapića tamjana

Paljenje štapića tamjana dobro utiče na središnji živčani sistem, pomaže vam da se opustite i oslobodite stresa.

Međutim, u istraživanju sprovedenom na Univerzitetu za tehnologiju u Južnoj Kini pokazalo se da izgaranje tamjana svaki dan u trajanju od nekoliko sati može biti razlog raka pluća, leukemije i tumora mozga.

Tamjan može uzrokovati mutacije. Sadrži hemikalije koje mogu potencijalno promijeniti DNK.

Ako i dalje želite stvoriti opuštajuću atmosferu, možete koristiti malo tamjana, ali ne zaboravite kasnije u prostoriju pustiti svježi zrak.

7. Ispijanje previše energetskih pića

Energetska pića mogu vam pomoći da se probudite i povećate svoju produktivnost. Ali njihovo često pijenje se ne preporučuje.

Rezultati studija koje je sproveo David Grant s američkog univerziteta UOP pokazuju da neka energetska pića mogu povećati rizik od nestabilnog otkucaja srca.

U istraživanju su učestvovali volonteri u uzrastuod 18 do 40 godina podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa je pila dvije boce energetskih pića, a druga je pila placebo piće u trajanju 3 sedmice. Naravno, volonteri nisu znali koje piće konzumiraju.

Kao rezultat toga, prva je grupa imala visok krvni pritisak i povišen otkucaj srca, dok druga nije imala odstupanja.

8. Umotavanje mokre glave u peškir

Budite oprezni s umotavanjem kose u peškir. Kad je kosa vlažna, teški peškir može uzrokovati pucanje vrhova ili čak učiniti da vam ispadne kosa.

Umjesto toga, peškirom upijte višak vode i pustite kosu da se osuši. Kad istiskujete višak vode iz kose, budite nježni i to činite samo kratko vrijeme.

9. Dugo tuširanje

Ako se dugo tuširate, sigurno se osjećate dobro. Pomaže vam da se opustite i lakše zaspite nakon tuširanja.

Međutim, dugo tuširanje uklanja vlagu s vaše kože, što može dovesti do suhe kože i svraba. Tuširanje vam ne bi trebalo trajati duže od 10 minuta.

Što kraće to bolje!

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare