6. Januara 2022.

Neka nam Božić da hrabrosti da zagrlimo jedni druge dušom i srcem

Big Portal
  • Mir Božiji, Hristos se rodi! – poručio je patrijarh na prijemu, kojem su prisustvovali premijer Hrvatske Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Јandroković, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, Veran Matić kao izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednik SNV Milorad Pupovac.

Patrijarh srpski čestitao je Božić svima koji ga slave po julijanskom kalendaru, ali i onima koji su ga proslavili po gregorijanskom kalendaru, saopštila je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.

Podsjetivši da je ovo vrijeme između dva Božića, patrijarh je ocijenio da su ljudi na ovim prostorima, ali i širom evropskog kontinenta uokvireni smislom, porukom i sadržajem Božića, a to je rođenje Hristovo.

Patrijarh Porfirije istakao je značaj mira kao osnovne poruke Božića. “Mir među ljudima znači davanje prostora i mjesta drugome, drugačijem, da bude pored mene, da bude u mojoj duši i u mome srcu”, rekao je patrijarh srpski.

Ocijenivši da je različitost među ljudima dar od Boga, patrijarh je naveo da ona postoji da bi se “razraslo ono što je jedno i što je jedinstveno”.

  • Da bismo rasli, kako kaže apostol Pavle, u mjeru rasta visine Hristove, a to znači u mjeru svečovjeka. Čovjeka koji jeste potpuno utemeljen u sebi, u svom identitetu, ali u isto vrijeme koji je apsolutno i do beskraja obogaćen drugim i drugačijim – ukazao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je poručio da je današnjica vrijeme nemira i strahova i istakao da nemiri nisu ono što dolazi spolja i da strah nije ono što dolazi izvan ljudi.

  • Strah i nemir su nešto što je u nama i što izlazi iz nas. Šta to znači? To ne znači da ne postoje nemiri, nevolje, problemi koji su izvan nas, ali da u isto vrijeme ako mislimo da mi u sebi, nemirni, raspolućeni, rasparčani, u sukobu sa samim sobom, možemo riješiti i najmanji problem, možemo uspostaviti i najmanji mir koji nam dolazi spolja i koji je izvan nas, u najmanju ruku smo u zabludi – ukazao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je ukazao da svi sa sobom i u sebi prije svega moraju steći mir, a iz tog mira i istinsku i pravu hrabrost kako bi mogli, hvatajući se u koštac sa svim onim što je izvan njih, jedno po jedno rješavati.

  • Najprije je važno da se pomirimo sa Bogom, a za nas hrišćane to znači da usvojimo sistem vrijednosti na koji nas jevanđelje poziva. Taj sistem vrijednosti je jednostavan i glasi: “Ljubi bližnjega kao samoga sebe”, i pritom ne postavljaj pitanje ko je tebi bližnji, nego se pitaj kome si ti bližnji. A bližnji si, i ispunjavaš tada jevanđelje Hristovo i zapovijest njegovu, svakom onom kome je potreban mir i kome je bilo šta potrebno – rekao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je naveo da se to postiže i kada se pokazuje ljubav prema drugima, pritom se ne pitajući šta je taj drugi kojem se to pokazuje učinio pojedincu, već šta taj pojedinac čini njemu.

  • Na taj način, i u raznim drugim dimenzijama, utemeljen na Јevanđelju, čovjek stiče mir u sebi i, ne samo da čuje riječ Hristovu – “Ne boj se!”, nego i stiče istinsku hrabrost da ograniči svoj egoizam i pohlepu kako bi dao prostora drugom da i on, ma koliko mali bio i gdje god bio, na osnovu svojih darova doprinese opštem dobru – rekao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije naglasio je da ovim riječima i molitvom Bogu da svako stekne mir u sebi, a onda i u svojoj porodici, u svom okruženju, gradu i svojoj zemlji, želi da čestita Božić kako pravoslavnim hrišćanima tako i post festum, iako je to već učinio, i onima koji su slavili Božić po gregorijanskom kalendaru.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare