Vanilice na starinski način
Potrebno je
220 g masti, 500 g brašna, 4 kašike šećera, 1 jaje, 1 žumance, 1 limun, džem po želji, šećer u prahu, kesica vanilin-šećera
Priprema
Penasto umutite mast, a zatim dodajte jaje, žumance, šećer i sok od limuna. Na kraju dodajte brašno, malo izmešajte varjačom, a onda sve prebacite na radnu površinu i dobro umesite rukama. Testo razvucite oklagijom. Čašicom ili okruglom modlom vadite krugove, poređajte u podmazan pleh i pecite u rerni na 180–200 stepeni oko 15 minuta. Tople vanilice premažite pekmezom i spajajte po dve, pa ih valjajte u šećer u prahu pomešan sa vanilin-šećerom.
Vanilice sa mandarinama
Potrebno je
200 g masti, 4 kašike šećera, 1 žumance, 1 jaje, sok i rendana kora 1 mandarine, 100 g mlevenih oraha, 400 g brašna, 300 g džema od bresaka, 50 g prah-šećera, kesica vanilin-šećera
Priprema
Mast penasto umutite sa šećerom, a zatim dodajte žumance i jaje, sok i rendanu koru mandarine. Dodajte brašno i mlevene orahe, zamesite testo i ostavite malo da odstoji. Testo razvucite na pobrašnjenoj radnoj provršini do debljine od oko pola centimetra, pa modlom vadite pogačice. Poređajte ih u podmazan pleh i pecite na 180 stepeni oko 15 minuta, pazeći da ostanu bele. Polovinu pečenih vanilica premažite pekmezom, preklopite drugim delom i uvaljajte u prah-šećer koji ste pomašali sa vanilin-šećerom.
Vnilice sa pudingom
Potrebno je
250 g margarina, 3 kašike šećera, 3 kesice pudinga od vanile, 200 g brašna, džem po želji, šećer u prahu, vanilin-šećer
Priprema
Umutite margarin sa tri kašike šećera. Dodajte puding, pa postepeno brašno i vanilin-šećer. Testo rastanjite na debljinu od oko pola centimetra i čašicom ili modlom vadite krugove. Ređajte ih u pleh i pecite na 200 stepeni da ostanu bledožuti. Kad su pečeni, po dva spajajte marmeladom i uvaljajte ih u šećer u prahu pomešan sa vanilin-šećerom.
Više recepata možete da pronađete na našem sajtu SUPERRECEPTI.RSJ.V.