Nejasna računica u izgradnji bolnica u Doboju i Istočnom Sarajevu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nejasna računica u izgradnji bolnica u Doboju i Istočnom Sarajevu

U SDS-u od ministra zdravlja Republike Srpske traže odgovore na pitanje kako je moguće da će nova bolnica u Doboju koštati mnogo manje od gradnje bolnice u Istočnom Sarajevu.

Neko treba da objasni toliku razliku u utrošenim milionima, kažu u ovoj stranci.

Računica nije jasna. Ili je cijena započete gradnje bolnice u Doboju neralno niska, ili je cijena izgrađene bolnice u Istočnom Sarajevu nerelno visoka. U SDS-u traže odgovore od Ministarstva zdravlja. Prije svega, pitaju kako je moguće da je mnogo manje kvadrata bolnice u Istočnom Sarajevu koštalo toliko mnogo, a u poređenju sa objavljenom procjenom koštanja gradnje bolnice u Doboju.

“Ova bolnica od 28.000 m2 košta 88 miliona KM. Bilo bi po proporciji logično da bolnica u Istočnom Sarajevu, koja nažalost još uvijek ne radi, koja ima 10.000 m2 bilo je logično da košta 31 milion KM, a svi dobro znamo da je ona koštala 57 miliona KM. Na neki način, 26 miliona KM je bestraga nestalo”, ocjenjuje Slobodan Stanić, član Odbora SDS-a za zdravstvo.

O cijeni bolnice u Doboju na polaganju kamena temeljca govorio je, samo usput, predsjednik SNSD-a. Milorad Dodik je rekao da će gradnja koštati 88 miliona maraka bez PDV-a.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, koji je na toj poziciji zamijenio Dragana Bogdanića, govorio je o značaju nove bolnice u Doboju.

“Razgovarali smo o mogućnosti daljeg usavršavanja naših zdravstvenih radnika u Kini, ne samo po pitanju nove opreme koja će doći u novu bolnicu u Doboj, nego i po pitanju drugih savremenih procedura i otvaranja prostora za nove zdravstvene usluge u Republici Srpskoj”. rekao je Šeranić.

“Nadležnom ministru poručujemo da je ovo momenat da se zapita i razjasni građanima Republike Srpske neke ranije poteze ovog resora”, smatra Stanić.

Bolnica u Istočnom Sarajevu svečano je otvorena 5. oktobra, dva dana pred opšte izbore prošle godine. Njena gradnja koštala je nešto više od 54 miliona maraka sa PDV-om.

(BN TV)

Danas objavljeno

Ponovo blokada magistralnog puta Nikšić – Podgorica

M.

Biće rata? – “Ovo smo već vidjeli”

M.

Italija i Turska: Zategnuti odnosi

M.

2 0 komentara

Banja Luka 16 Marta, 2019 at 9:44 am

Kada 88 miliona podijelimo sa 28 000 m2 dobijemo cijenu od cca 3 150 KM/m2 bez PDV-a. Pitanje je logično: da li je u cijenu uračunato i opremanje ili su to samo goli zidovi. Ako nema opremanja u ovoj cijeni onda je ovo jednostavno rečeno krađa.

Odgovori
bl 16 Marta, 2019 at 9:45 am

Kada 88 miliona podijelimo sa 28 000 m2 dobijemo cijenu od cca 3 150 KM/m2 bez PDV-a. Pitanje je logično: da li je u cijenu uračunato i opremanje ili su to samo goli zidovi. Ako nema opremanja u ovoj cijeni onda je ovo jednostavno rečeno krađa.

Odgovori

Ostavite komentar