25. Marta 2020.

Neizvjesno glasanje: Tri faktora ugrožavaju održavanje lokalnih izbora u BiH

Big Portal

U prilog tome svjedoči rečenica srpskog delegata u Domu naroda BiH Lazara Prodanovića: „Apsolutno je nemoguće predvidjeti da će izbori biti održani u prvoj nedjelji okrobra“.

-Čak i da se smiri ova situacija, nakon toga će postojati određene mjere nadzora koje bi mogle da traju do kraja godine, ako je suditi prema onome što se desilo u Kini i nekim drugim zemljama. Definitivno, čak i da se budžetom predvide potrebna sredstva, nisam siguran da je moguće da se izbori održe kada je planirano – kaže Prodanović za Srpskainfo.

Da li postoji zakonska mogućnost da se izbori u ovakvim situacijama prolongiraju? Kratak odgovor je – ne.

Međutim, to nije jedina zakonska, ustavna i poslovnička prepreka u slučaju vanredne situacije u BiH, smatra Prodanović. Tu ubraja i nemogućnost Parlamentarne skupštine BiH da telefonski donosi odluke.

-Definitivno moramo razmišljati o promjeni Poslovnika na način da je telefonski moguće doći do nekih odluka po hitnom postupku. To važi i za rad komisija u vanrednim situacijama i posebnim uslovima. To važi i za održavanje izbora. Iako je rečeno da se oni održavaju svake četvrte godine, prve nedjelje u oktobru, onda bi trebalo dodati „izuzev u vanrednoj situaciji, kada se taj termin odgađa“. Naravno da imamo ustavne prepreke, ali život ljudi mora da bude važniji od toga – smatra Prodanović.

Kada je riječ o novcu, pošto se radi o izbornoj godini, za CIK BiH i ostalu izbornu administraciju potreban je veći budžet nego u godinama kada nema izbora.

Međutim, budžet institucija BiH za 2020. još nije usvojen i zajedničke institucije su na privremenom finansiranju koje znači da nema nikakvog povećanja troškova u odnosu na prošlu godinu.

Usvajanje budžeta do sada su kočili predstavnici Srpske, kao odgovor na odluku Ustavnog suda BiH. Juče popodne je održana sjednica Savjeta ministara BiH koja je, preglasavanjem prestavnika iz RS, usvojen Nacrt budžeta za 2020.

Ipak, procedura još nije završena jer sada budžet ide na Predsjedništvo BiH (koje može da odlučuje telefonski) koje ga potom šalje u Parlamentarnu skupštinu na usvajanje.

Tu dolazimo do pitanja da li PS BiH može da se sastane u ovakvim uslovima.

-Potrebna je velika sala u Sarajevu sa 500-600 mjesta kako bi se stvorili uslovi za zasijedanje. Tu su neophodne posebne mjere zaštite, maske, rukavice… Ako bi se to desilo odmah bi trebalo izmijeniti i Polovnik, kako bismo u budućim sličnim situacijama mogli telefonski da donosimo odluke – kaže Prodanović.

Kada je riječ o samoj CIK BiH, bura je nastala na prošloj sjednici PS BiH kada je SDA, uz pomoć opozicije iz RS, smijenila četiri člana CIK, a potom odmah imenovala nove, na način da su dva ista Bošnjaka vraćena na funkcije, a zamijenjena samo dva Srbina. Tu još ništa nije gotovo jer će sud morati da odluči da li je sve bilo zakonito. Kako saznajemo, jedan od bivših članoca CIK se žalio sudu.

Poslanik PDP u PS BiH Branislav Borenović smatra da je „svaka ozbiljna državna aktivnost ugrožena pandemijom i dramatičnim izazovom sa kojim se suočavamo“.

-O izborima sada niko ozbilino ne razmišlja. Najvažnije je da se ovo stanje što prije sanira, smiri, stavi pod kontrolu. Svi se nadamo da je to moguće u roku od mjesec – dva – kaže Borenović.

CIK BiH nije odgovorila na konkretna pitanja Srpskainfo, ali se zbog velikog medijskog interesovanja oglasila saopštenjem za javnost.

–CIK BiH informiše javnost da konstantno i sa pažnjom prati razvoj novonastale situacije u vezi sa širenjem epidemije COVID-19. U okviru i uz uvažavanje opšte situacije i u skladu sa realnim mogućnostima, provodimo sve potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti, uključujući pripremu i raspisivanje lokalnih izbora 2020. godine. Pored rokova utvrđenih u Izbornom zakonu BiH, naša obaveza je da pratimo i aktuelnu društvenu situaciju i izvršavamo mere nadležnih državnih organa – saopšteno je iz CIK BiH.

Delegat SNSD u Domu naroda BiH Dušanka Majkić upozorava da onog momenta kada izbori budu rapisani, sve drugo za njihovo održavanje treba da bude obezbijeđeno. Inače, izbori se raspisuju početkom maja.

-Bez budžeta, CIK ne može da preduzme nikakve mjere koje se odnose na nabavku papira, na obezbjeđenje biračkih odbora… Kada tome dodamo situaciju oko CIK, onda vidimo da smo stvarno u velikom problemu i da će se veoma teško dogoditi da izbori budu održani. Ne znamo šta nas čeka oko virusa u dogledno vrijeme. Svaki dan kako prolazi, sve manje su šanse da se izbori održe – kaže Majkićeva.

Srpskainfo, Slobodan Popadić
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare