Negodovanje zbog poskupljenja obroka u kantini Evropskog parlamenta - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Negodovanje zbog poskupljenja obroka u kantini Evropskog parlamenta

Nenajavljeno povećanje cijena obroka u kantini Evropskog parlamenta do 25 odsto, i to u vreme dok traju godišnji odmori, „razbjesnelo“ je zaposlene u ovoj evropskoj instituciji, piše „Politiko“.

Nenajavljeno povećanje cijena obroka u kantini Evropskog parlamenta do 25 odsto, i to u vreme dok traju godišnji odmori, „razbjesnelo“ je zaposlene u ovoj evropskoj instituciji, piše „Politiko“.

Za porciju pomfrita koju su plaćali dva evra, navode zaposleni, sada moraju da izdvoje 2,50 evra, dok je cena supe od luka skočila sa 80 centi na evro.

Kao razlog za povećanje cena navodi se belgijski porez na dodatu vrednost koji ranije nije bio naplaćivan, kao i poskupljenja od 5. avgusta zbog novih ugovora s privatnim dobavljačima.

„Jedno je supa, ali su salate, čak i kafa, mnogo skuplji sada“, kaže jedan od zaposlenih iz Poljske.

Ono što „dodaje so na ranu“, piše Politiko, jesu primetno niže cene u kantinama u Evropskoj komisiji i Savetu – institutucijama koje mnogi u Parlamentu smatraju nepotrebno favorizovanim u medijima i javnosti.

Tako je u četvrtak supa od pasulja u Komisiji koštala samo 63 centa, dok je u Parlamentu organska supa minestrone bila u ponudi za 1,30 evra. Ističe se i „skupa“ salata od 1,30 evra za 100 grama u Parlamentu, u poređenju sa 82 centa za istu gramažu u Komisiji.

Skuplji su i vegetarijanski obroci, pa je tako čili bez mesa za „parlamentarce“ 7,50 evra, dok je za zaposlene u Komisiji samo 4,95 evra.

Za dezert u kantini Parlamenta treba izdvojiti 4,70 evra za čizkejk, dok se kolači i pita u Komisiji mogu dobti za samo 2,74 evra.

U Evropskom savetu, gde se lideri država EU okupljaju tokom samita, restorani su sada zatvoreni, ali Politiko navodi da su cene hrane i tamo niže nego u Evropskom parlamentu.

Danas objavljeno

EU bi da razređuje vino vodom

V.R.

Mediji navode da se brak Bila Gejtsa raspao zbog milijardera pedofila

V.R.

Kako je „nepobjedivog” Napoleona ubila obična kolonjska voda

V.R.

Ostavite komentar