Nedozvoljene donacije: TI BiH prijavio CIK-u 14 partija! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nedozvoljene donacije: TI BiH prijavio CIK-u 14 partija!

Transparency International BiH podnio je prijavu CIK-u BiH protiv 14 političkih partija zbog primanja donacija pravnih lica koja su imala zaključene ugovore sa organima izvršne vlasti. Na ovaj načinm prekršen je Zakon o finansiranju političkih partija BiH. Prijavom su obuhvaćeni SBB, SDS, SDP, SDA, A-SDA, Stranka za BiH, DNS, DF,…

Transparency International BiH podnio je prijavu CIK-u BiH protiv 14 političkih partija zbog primanja donacija pravnih lica koja su imala zaključene ugovore sa organima izvršne vlasti.

Na ovaj načinm prekršen je Zakon o finansiranju političkih partija BiH. Prijavom su obuhvaćeni SBB, SDS, SDP, SDA, A-SDA, Stranka za BiH, DNS, DF, Nezavisni Blok, PDA, Socijalistička partija, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Savez za novu politiku i SRS dr Vojislav Šešelj.

TI BiH je uz prijavu dostavio i spisak ugovora koje su zaključili donatori ovih partija sa organima izvršne vlasti tokom 2018. godine.

Iz tih podataka je vidljivo da su donatori stranaka dobijali brojne tendere u lokalnim zajednicama gdje upravo te stranke vrše vlast, što izaziva dodatnu sumnju da je novac poreskih obveznika na ovaj način usmjeravan u finansiranje izborne kampanje.

Tako je SBB primao donacije od firme koja je dobila unosne poslove u brojnim loklanim zajednicama uključujući i milionski posao u opštini Ilidža gdje ova partija učestvuje u vlasti, dok su finansijeri SDA pobjeđivali na tenderima u opštinama Živinice i Bosanski Petrovac.

Opštinski odbor SDS-a u Tesliću primao je donacije od firme koja je dobijala tendere od opštinske uprave koju predvodi upravo ta partija, kao i od javnih ustanova kojima upravlja opština. Socijalističkoj partiji ukinuta je finansijska obaveza od strane firme koja godinama dobija poslove od Vlade RS u kojoj ta stranka učestvuje, dok je na spisku finansijera PDA privatna kompanija koja je dobijala tendere od Vlade Tuzlanskog kantona kao i od opština Banovići, Živinice, Gradačac i Breza.

Kod Stranke za BiH primijećeno je i nekoliko donacija iz anonimnih izvora, koje su po zakonu morale biti uplaćene u budžet BIH. Zbog svega navedenog, TI BiH je u prijavi apelovao na CIK BIH da adekvatno sankcioniše navedene političke partije.

Većina stranaka prijavila je male iznose donacija privatnih kompanija do 5 000 KM, ali tačnost ovih podataka nije zagarantovana, jer Zakon o finansiranju političkih partija ostavlja velike mogućnosti političkim subjektima da prikriju stvarne izvore i iznose donacija.

Monitoring finansiranja političkih partija TI BiH pokazao je da iz godine u godinu politički subjekti prijavljuju sve manje donacija, iako ukupni budžeti stranaka ne trpe značajne izmjene, dok se troškovi izbornih kampanja povećavaju.

Brojne vladajuće političke partije, poput SNSD-a i Ujedinjene srpske, u svojim izvještajima nisu prikazale ni jednu marku donacija pravnih lica. S druge strane, SNSD je prijavio više od pola miliona KM prihoda od članarina za 2018. godinu, ne navodeći broj članova.

Zbog nelegalnog finansiranja stranaka TI BiH je i ranije podnosio prijave CIK-u, a Služba za reviziju CIK ustanovila je da su prijavljene stranke primile zabranjene priloge, nakon čega je dio njih vratio nedozvoljene donacije.

Danas objavljeno

Kapitol pod opsadom; “Ne možemo da kažemo zašto”

M.

Grčka: Novi zemljotres u regionu Larisa

M.

Miroslav Škoro potencijalni kandidat za novog gradonačelnika Zagreba

M.

Ostavite komentar