3. Aprila 2020.

Nedovoljno vremena za potebe penzionera

Big Portal

To je stvorilo velike gužve i potencijalno ugrozilo zdravlje penzionera. Jesu li moguća bolja rješenja?

Potpuna zabrana kretanja osobama starijim od 65 godina, koju je prethodno donio Republički štab za vanredne situacije povodom suzbijanja širenja virusa korona, ove sedmice je promijenjena tako što je ljudima starije životne dobi utorkom i petkom dozvoljeno kretanje u ranim jutarnjim satima i to između 7 – 11 sati.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković prije nekoliko dana ovu odluku je opravdao ovako.

„Zašto petak? Petak je i rok kada, deseti kada će biti isplata penzija za penzionere u Republici Srpskoj, a oni su najvećim dijelom u ovoj kategoriji od 65 i više godina tako da možemo ljudima omogućiti da podignu i svoje penzije, da plate svoje obaveze, da nabave osnovne životne namirnice, a i da ostvare sve ono što im je na neki način bilo uskraćeno.”

Upravo zbog ove odluke, brojni penzioneri širom Srpske jutros su ispred banaka u redovima čekali i više od sat vremena kako bi podigli penziju i platili režije, a u svemu tome čini se da su zaboravili i na obavezan međusobni razmak od minimalno jednog metra.

Gužve su u Prijedoru bile veće nego u Banjaluci.

Kažu da što se mora nije im teško, uprkos godinama i narušenom zdravlju. Žale se jedino na nedovoljan vremenski period koji im je dopušten za obavljanje ovih aktivnosti.

„Šta je tu je, moramo da istrpimo”, kaže banjalučanin, a istog je stava i prijedorčanka koja dodaje da vremenski period za njihove aktivnosti nikako nije dovoljan.

„Ja sam čekala jutros od pola 8, što nije od 8 do 12, banke rade od 8”, pita se ona.

Na nedovoljan vremenski period za potrebe penzionera upozorava i Milan Krajinović, predsjednik banjalučkog gradskog odbora Sindikata penzionera.

Krajinović ističe da je mnogo osoba starije životne dobi koji ne žive u gradovima i koji u putu izgube dosta vremena.

„Situacija je takva kakva je, moramo se malo strpiti, ali bi se moralo naći najvjerovatinije malo više vremena u neke dane kade se to može raditi, pogotovo sad kad budu penzije i sad kad bude plaćanje računa, kad bude obaveza i tako dalje. Pa snadbijevanje, mi imamo dosta ljudi koji su sami, koje niko još ne obilazi, pokušavamo s njima ostvariti kontakte telefonom, neki nemaju telefone pa preko komšija, uglavnom mnogi su problemi.”

Krajinović posebno naglašava problem prevoza, jer mnogi penzioneri iz prigradskih naselja Banjaluke u navedenom roku od 7-11 sati ne mogu stići u grad, obaviti sve neophodno i vratiti se kućama.

BN TV

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare