Nedovoljan broj pacijenata koči otvaranje ambulante u Donjim Kolima - BIGportal.ba
Banja Luka

Nedovoljan broj pacijenata koči otvaranje ambulante u Donjim Kolima

​Nedovoljan broj pacijenata koči otvaranje ambulante porodične medicine u Donjim Kolima, koja je u sklopu novog objekta mjesne zajednice izgrađena još 2017. godine.

Po standardima i normativima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, propisano je da tim porodične medicine ima 2.000 registrovanih pacijenata.

Prema riječima Milana Đukića, predsjednika Savjeta MZ Donja Kola, oni nemaju dovoljan broj pacijenata, jer ovo naselje ima oko 1.500 stanovnika.

“To je problem na koji mi nemamo odgovor, apelovali smo na sve strane da se riješi ovaj problem, jer smo toliko čekali izgradnju ovog objekta, a sad on zjapi prazan”, kazao je Đukić.

U dogovoru sa Gradskom upravom Dom zdravlja je još 2018. godine izvršio anketiranje stanovništva o željama da se pacijenti preregistruju u ambulantu u Donjim Kolima.

“Ispitano je 689 stanovnika te mjesne zajednice. Od tog broja njih 270 želi da se preregistruje i liječi u ambulanti Donja Kola, a njih 419 se izjasnilo da se ne žele liječiti u Donjim Kolima. Naša ustanova i dalje ulaže napore za povećanje broja zainteresovanih građana koji bi se registrovali i liječili u ovoj ambulanti”, istakli su u Domu zdravlja.

Đukić na ovo odgovara da mještani Donjih Kola žele da se liječe u ovoj mjesnoj zajednici i da bi se preregistrovali čim bi ambulanta bila otvorena.

“Oni nisu sigurni da će ambulanta uopšte biti otvorena, a ovako su bar registrovani u gradu i radije će putovati da imaju doktora, nego da se preregistruju i nemaju ga nikako”, objašnjava Đukić.

Dodao je da ova zakonska prepreka koči otvaranje ambulante koja bi mnogo značila mještanima.

“Naša mjesna zajednica nema 2.000 stanovnika i trebali su to znati kada je počela izgradnja ambulante porodične medicine. Ja bih prvi bio najsrećniji da se otvori i da svoju porodicu preregistrujem ovdje, a vjerujem da bi tako uradili i svi ostali mještani”, pojasnio je Đukić.

Izgradnja ambulante realizovana je 2017. godine u okviru projekta “Jačanje zdravstvenog sektora – dodatno finansiranje”, koji su zajedno sprovodili Vlada RS i grad Banjaluka.

Vrijednost investicije izgradnje objekta mjesne zajednice i ambulante porodične medicine u Donjim Kolima je 365.000 KM, od čega se 200.000 KM odnosilo za objekat mjesne zajednice, a 165.000 KM uloženo je u ambulantu.

Danas objavljeno

Zimska čarolija je stigla u Banju Luku: Više od 100.000 lampica osvijetlilo grad

M.

Planirana isključenja električne energije za 02.decembar 2022. godine

Vanja A

Mještani prijete blokadom: Ogromna količina otpada izbačena u Zalužanima

M.

2 0 komentara

jova 2 Marta, 2020 at 8:18 am

Pa što nisu anketirali stanovništvo prije izgradnje objekta, nego se “uplusali” finih para da izgrade i opreme objekat za koji se znalo da će da zjapi prazan.
A tolike gradske ambulante sa desetak hiljada pacijenata rade u katastrofalnim uslovima.
I naravno, niko neće odgovarati za bačene pare.

Odgovori
racic 2 Marta, 2020 at 8:34 pm

“jova” slazem se sa vama potpuno. Sprdacina je sta se i na kakav nacin radi sa nasim novcem. Vidim da se sad pred izbore pocela raditi i ulicna rasvjeta po selima i to na nacin da staru rasvjetu iz gradskog podrucja skidaju i zamjenjuju novom led rasvjetom pravdajuci to ustedama a onda to staro smece koje po gradskim ulicama navodno trosi puno struje stavljaju po selima. A narod aplaudira i naravno obecava glasati za gradske dobrocinitelje. Smijesno i presmjesno. Nikada kraja ovom kleptokratskom cirkusu.

Odgovori

Ostavite komentar