Nedopustivo je da Program reformi BiH bude tajna - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Nedopustivo je da Program reformi BiH bude tajna

Plan reformi u BiH, koji će nakon imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministra BiH biti upućen u sjedište NATO saveza u Brisel, od strateške je važnosti za budućnost naše zemlje.

Nedopustiva je i neprihvatljiva praksa da ovakav dokument bude tajna, stav je direktora Transparency Internationala BiH Srđana Blagovčanina.

“Kolektivni šef države, koji je usvojio Plan reformi u BiH, na ovakav način krši kolektivna prava građana ove zemlje. Zakon o slobodi pristupa informacijama prilično je jasan i u svojim uvodnim članovima kaže da je svaka informacija u posjedu javnog organa javno dobro i da je kao takva dostpuna građanima BiH”, pojašnjava Blagovčanin za Vijesti.ba.

Upravo zbog toga, TI BiH zvanično je od Predsjedništva BiH zatražilo da mu dostavi primjerak Plana reformi. Prvi čovjek ove organizacije tvrdi da će se insistirati na zahtjevu da se usvojeni dokument učini dostupnim javnosti.

“Nedopustivo je da kolektivni šef države krši kolektivna prava građana BiH! Pozivam Predsjedništvo BiH da se vrati u okvire zakonskog postupanja. Mi ćemo insistirati na objavljivanju dokumenta. Ukoliko Predsjedništvo BiH ne bude htjelo dokument učiniti dostupnim javnosti, pokrenućemo odgovarajući sudski postupak, na šta imamo zakonsko pravo.

Ako ni to ne bude dovoljno, u konačnici postoji mogućnost obraćanja Sudu u Strasburgu, koji je u ovakvim i sličnim situacijama već donosio presude i koji ovakvu vrstu pitanja tretira kao elementarna ljudska prava”, kaže nam Blagovčanin.

Prema ocjeni našeg sagovornika, političke elite se krajnje neodgovorno ponašaju prema onima koji su im dali povjerenje i zahvaljujući kojima zapravo vrše javne funkcije.

“Odluke se donose u ime građana BiH, a sa druge strane, građanima se ne daje pravo i mogućnost da izvrše uvid u odluke koje se donose u njihovo ime”, navodi direktor TI BiH.

Odgovorajući na pitanje zašto je šira javnost u velikoj mjeri letargična, te ne insistira na pravu da joj bude predstavljen jedan od ključnih dokumenata za budućnost BiH, Blagovčanin kaže da je ponašanje političke elite i vladajućih političkih partija stvarilo takvu atmosferu u društvu da građani nemaju ni minimalno povjerenja u njihov rad.

“Stoga su i očekivanja građana prema institucijama, nažalost, gotovo nepostojeća”, konstatuje on.

Stoga je, kako naglašava, izuzetno važno iskoristiti sve zakonske mogućnosti i procese vratiti u legalne i zakonom propisane tokove.

“U BiH moramo insistirati na tome da se stvari odvijaju u zakonskim okvirima, jer sve drugo van toga stvara anarhiju i haos”, upozorava Blagovčanin u razgovoru za Vijesti.ba.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH prošle sedmice je donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije iz SNSD-a za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, istovremeno usvojivši Plan reformi u BiH, za koji je najavljeno da će biti dostavljen u sjedište NATO-a u Brisel.

Ovim odlukama kolektivnog šefa države omogućen je nastavak konstituisanja vlasti na nivou BiH više od godinu dana nakon opštih izbora.

Usvojeni dokument, o kojem politički zvaničnici daju sasvim oprečne izjave, za sada se čuva u strogoj tajnosti, uprkos pravu javnosti da zna kakav je starus BiH u procesu integracija u Sjevernoatlantski savez.

(Vijesti)

Danas objavljeno

“Pala” banda internet udvarača

M.

Težak udes kod Prijedora, dvoje povrijeđeno

M.

Pao meteor u Hrvatskoj

M.

Ostavite komentar