Nedokučive misterija Pompeje: Koje tajne otkriva čuveni mozaik i natpis “ČUVAJ SE PSA” - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Nedokučive misterija Pompeje: Koje tajne otkriva čuveni mozaik i natpis “ČUVAJ SE PSA”

Mozaik je napravljen od stotina i stotina sitnih kamenčića i kockica, što ukazuje da je cijelom timu umiješnih zanatlija bilo potrebno nedejlju dana da ga napravi

DREVNI rimski grad Pompeja, koji je bio prekriven vulkanskim pepelom posle erupcije vulkana Vezuv pre skoro dve hiljade godina, predstavlja jedinstveno arheološko nalazište koje svedoči o životu i običajima građana te davno nestale imperije.

Arheolog Betani Hjuz, koja je i voditelj emisije „Tajne najvećeg blaga Pompeje“, ukazala je na jedno posebno otkriće — podni mozaik koji prikazuje psa uz natpis na latinskom „Čuvaj se psa“.

Hjuz je mozaik nazvala jednim od „najčuvenijih umetničkih dela koje je inspirisalo na milione modernih kopija otirača“. Prema njenim rečim, mozaik „ima svoju priču“, a zanimljiv je i način na koji je napravljen, piše Dejli ekspres.

– Mozaik je napravljen od stotina i stotina sitnih kamenčića i kockica, što ukazuje da je celom timu umešnih zanatlija bilo potrebno nedelju dana da ga napravi. Svaki delić je ručno sečen i uklapan. Pogledajte samo kako je umetnik dočarao ovu strašnu životinju, koristeći male crvene deliće za usta. To nije bio pas kućni ljubimac — njegov pogled je fokusiran, a vide mu se i zubi. Stvarno je zastrašujuće i predstavlja upozorenje svakome ko je hrabar ili previše naivan da uđe u kuću nepozvan.

Ona je napomenula da je Pompeja bilo mesto gde su se „dešavali mnoga kriminalna dela“ i da ljudi uglavnom nisu izlazili noću.

– Dakle, to nije puka fantazija, to je bilo društvo gde je na svakom ćošku vrebao mogući problem. Mislim da uvek zamišljamo da je Rimsko carstvo bilo napredno i civilizovano, ali zapravo postojao je pravi problem uličnog kriminala, skoro da nije bilo policije, a znamo da je kriminal bio prilično česta pojava – navela je Hjuz.

Istraživači su analizom ostataka pasa, koji su bili ostali zarobljeni u gradu tokom erupcije, utvrdili „identitet pasa čuvara“, uporedivši svoje rezultate sa mozaicima, objasnila je Hjuz.

Izvor: Novosti

Danas objavljeno

Bred Pit i Emili Ratajkovski se viđaju

Zeljka

Šta se desilo Orlandu Blumu? Legolas potpuno neprepoznatljiv

Zeljka

Damijana Davida: “Gore od bolesti, danas je tužan dan”

Zeljka

Ostavite komentar