9. Marta 2020.

Nedjelja odluke – kada će Priština ukinuti takse

Big Portal

Od kako je izabrana, 3. februara, nova vlada samoproglašenog Kosova je održala pet sjednica, ali ni na jednoj nije imala taksu na dnevnom redu. Očekuje se da to bude na narednoj sednici, prije 15. marta. Taj datum premijer Aljbin Kurti odredio je za početak ukidanja takse, ali nije najavio datum sjednice na kojoj će se glasati.

U narednih sedam dana može se očekivati sjednica vlade o taksi, a da li će donijeti odluku o postepenom ili potpunom ukidanju takse to se još ne zna, jer u drugoj koalicionoj partiji – Demokratskom savezu Kosova traže bezuslovno ukidanje nameta, onako kako to zahtijevaju i SAD.

Ako vlada samoproglašenog Kosova krene sa odlukom da od 15. marta oslobodi nameta sirovine iz centralne Srbije, onda je za očekivati da od 1. aprila ukine taksu na kompletnu robu. Tako je bar najavio premijer Aljbin Kurti, koji je istovremeno tražio da Beograd odustane od kampanje protiv kosovske nezavisnosti.

Najveći protivnik uslovnom ukidanju takse – onome za šta se zalaže premijer Aljbin Kurti su SAD. Njihov zahtev je ukinuti taksu što prije i u potpunosti, kako bi se obnovio dijalog sa Beogradom.

Kurtijev koalicioni partner je za ono što traže Amerikanci. Za ispunjenje zahtjeva Amerikanaca je i kosovski predsjednik Hašim Tači. U javnosti je već stvorena slika podijeljenosti između premijera sa jedne i predsjednika sa druge strane.

Premijer je ohrabren stavovima Evropske unije, koji nisu tako čvrsti, poput stavova i zahtejva Amerikanaca. Sa druge strane, Hašim Tači bi da se zahvali Evropskoj uniji i preda upravljačku palicu Americi u vođenju dijaloga sa Beogradom.

Postojanje dva bloka znači da postoji tendencija da jedan od njih prevlada i preuzme kormilo u međunarodnoj politici i dijalogu sa Beogradom. To za sada polazi za rukom Hašimu Tačiju zbog odnosa sa Amerikancima, ali izvršna moć je u rukama vlade.

Aljbin Kurti traži konsenzus oko vodećih međunarodnih pitanja, a traži ga i Tači. On je za danas zakazao susrete sa predstavnicima svih šest albanskih parlamentarnih sttranaka. Da li će mu se svi odazvati vidjećemo, jer je Tači u nekoliko navrata odbijao ili ignorisao Kurtijeve pozive da se sastanu.

RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare