15. Septembra 2021.

Nedelju dana poslije i odmah tuča u talibanskoj vladi

Big Portal

Sukob između suosnivača talibanskog pokreta Mule Abdul Ganija Baradara i člana kabineta Khalil ur -Rahman Hakanija dogodio se u predsedničkoj palati, saznaje Bi-Bi-Si iz dobro upućenih izvora u Kabulu.

Otkako je Baradar poslednjih dana nestao iz javnosti bilo je više nepotvrđenih izveštaja o neslaganjima u vrhu talibanskog rukovodstva, ali oni su zvanično demantovani. Talibani su prošlog meseca preuzeli kontrolu nad Avganistanom i od tada su zemlju proglasili “islamskim emiratom”.

Novi privremeni kabinet čine isključivo muškarci i sastavljen je od talibanskih zvaničnika od kojih su neki poznati po napadima na američke snage. Jedan talibanski izvor rekao je za Bi-Bi-Si da su Baradar i Khalil ur -Rahman Hakani – ministar za izbeglice i istaknuta ličnost u vojnom krilu pokreta, razmenili oštre reči, dok su se njihovi saradnici međusobno tukli.

Informacija o prošlonedeljnoj svađi u vrhu talibanskog pokreta potvrdio je jedan od talibanskih zvaničnika koji borave u Kataru. Izvori su rekli da je rasprava izbila, jer je Baradar, novi potpredsednik vlade, bio nezadovoljan strukturom privremenog kabineta, kao i da je spor nastao zbog neslaganja oko toga ko u talibanima treba da preuzme zasluge za pobedu u Avganistanu.

Baradar navodno smatra da naglasak treba staviti na diplomatiju i ljude koji su kao on učestvovali u pregovorima, dok iz Hakanijeve struje tvrde da je pobeda izvojevana u borbama. Baradar je bio prvi talibanski lider koji je direktno razgovarao sa američkim predsednikom, obavljao telefonske razgovore sa Donaldom Trampom 2020. godine, a pre toga je u ime talibana potpisao sporazum i Dohi o povlačenju američkih trupa.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare