30. Septembra 2019.

Nedavno otkriven skelet krije priču o jednoj od najbrutalnijih smrti u istoriji

Big Portal

Istorija je ispisana stravičnim pogubljenjima, od kojih i danas onima koji čitaju o detaljima ovakvih smrti krenu suze. Od pregršt načina mučenja zbog kojih su ljudi željno iščekivali kraj, nekoliko njih nose titulu najbrutalnijih. 

U Žurnalu arheoloških nauka nedavno je objavljen izvještaj o pronađenom srednjevjekovnom skeletu čovjeka koji je, prema izvještaju arheologa sa Univerziteta u Milanu, umro veoma teškom i bolnom smrću.

Čovjek je umro prilično mlad, između 17. i 20. godine života tokom 13. vijeka i sahranjen je u blizini katedrale u Milanu, na sjeveru Italije.

Prvi utisak o skeletu bili su vidljivi dokazi o simetrično pozicioniranim ranama preko ruku i nogu, koje ukazuju na određeni vid namjernog povređivanja. Prema istorijskim zapisima, arheolozi su pretpostavili da je mladić mučen “volanom”, ili kako je još poznato – “točkom” ili “Katarininim točkom”.

Točak je srednjevjekovna sprava za mučenje, način javnog pogubljenja koja je bila zastupljena kroz veći dio evropske istorije, gotovo do ranog početka moderne ere (1500. godina). Zapisi o tome na koji način je točak upotrebljavan varira u zavisnosti od mjesta i vremena, ali je suština podrazumijevala brutalno lomljenje ekstremiteta, potom njihovo uvrtanje i pričvršćivanje oko volana. Povrede su dalje produbljivane korišćenjem sječiva, vatre, tupih predmeta, bičeva ili klješta. Točak ili volan bi potom bio okačen na šipku, poput zastave i tu bi ostajao danima ili nedjeljama. Ukoliko žrtva ne bi izdahnula u mukama nakon tog vremena, dželati bi se smilovali da joj prekrate muke odrubljivanjem glave.

Ovaj vid kazne koristio se za počinioce teških zločina, međutim, u dijelu Italije gdje je ovaj skelet pronađen, “Katarinin točak” se koristio za ljude osumnjičene da šire kugu.

“Savremenici su žrtvu volana smatrali stigmatizovanom, drugačijom, pa je uzrok krajnjeg ishoda ubjeđenje proisteklo iz diskriminacije. Žrtve su nazivane “nakazama” od strane ljute mase, zbog širenja kuge”, objasnili su arheolozi u izvještaju.

Pogledajte i koja tri srednjevjekovna pogubljenja su smatrana najgorim:

National Geographic

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare