"Nećemo umirati u tišini" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Nećemo umirati u tišini”

Poljoprivrednici širom Poljske traktorima su blokirali puteve u protestu protiv poskupljenja, diktature trgovinskih lanaca i nekontrolisanog uvoza namirnica.

“Pridružuju nam se poljoprivrednici iz udaljenih krajeva, ali i sindikalci iz Amazona i drugih preduzeća. Dosta nam je poskupljenja. Blokiramo puteve zato što želimo da spašavamo poljsku proizvodnju namirnica. Danas nam je za poljsku poljoprivredu potreban pojas zaspasavanje, rekao je lider Agrounije Mihal Kolodjejčik.

Prvi od 50 protesta na drumovima, ali i u centrima nekih gradova širom Poljske pod sloganom “Nećemo umirai u tišini” počeli su jutros, a trajaće do 17 časova.

“Poljoprivrednici su morali da izadju na drumove jer poljska vlada ne uspeva da izadje na kraj sa sadašnjom situacijom. Problemi su razni, otkupne cene kada nam se ne isplati da gajimo svinje, visoke cene djubriva, neisplaćena odšteta za sušu, diktatura supermarketa, nekontrolisani uvoz namirnica iz inostranstva, zaduživanje poljskog sela”, sumirali su razloge za protest demonstranti.

Poljoprivrednici dele građanima povrće i voće da pokažu koliko se ogromne razlike u cenama i koliko malo dobije poljoprivrednik, a koliko od cene uzmu za sebe trgovinski lanci.

Poljoprivrednici ne žele više da razgovaraju sa resornim ministrom već insistiraju da ih primi premijer Mateuš Moravjecki. U suprotnom prete da će organizovati generalni štrajk i blokirati Varšavu.

Danas objavljeno

Vlada Srpske: Biće predložen novi zakon o nepokretnoj imovini

Vanja A

Šolc: Ne možemo slati tenkove Kijevu

Vanja A

Jasno upozorenje: Spremni na nuklerni sukob?

Vanja A

Ostavite komentar