"Nećemo da budeo taoci, odgovorićemo" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Nećemo da budeo taoci, odgovorićemo”

Turska će odgovoriti sopstvenim merama ukoliko joj Evropska unija uvede nove sankcije, upozorio je šef turske diplomatije.

Mevlut Čavušoglu je to izjavio nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepom Borelom.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan prošle nedelje je rekao da će ministri EU razgovarati o Turskoj 13. jula, navodeći da bi tom prilikom moglo da se razmotri i uvođenje novih sankcija Ankari, pored koraka koji su preduzeti zbog bušenja Turske u ekonomskoj zoni Kipra.

“Ako EU preduzme dodatne odluke protiv Turske, moraćemo da odgovorimo na to”, rekao je Čavušoglu u ponedeljak u Ankari na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Borelom, prenosi Rojters.

Čavušoglu je kritikovao EU jer, kako je rekao, nije ispunila obećanja i povezuje pitanja poput kiparskog spora sa sporazumom o migrantima iz 2016. godine.

On je poručio da Turska neće dozvoliti da bude talac Grčke i Kipra i pozvao EU da bude “pošten posrednik”.

EU je u februaru uvela zabranu putovanja i zamrznula imovinu dvojice turskih zvaničnika zbog njihove uloge u akciji bušenja u pomorskoj ekonomskoj zoni Kipra.

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

Lažne dojave o bombama širom Hrvatske

M.

Zvaničnici EU: Važno da Vučić dođe u Tiranu, samit za članstvo Zapadnog Balkana

M.

Ostavite komentar