13. Decembra 2019.

“Neće se desiti nova Srebrenica, jer ovo je drugačija zemlja”

Big Portal

Mi smo drugačiji ljudi, slobodni, demokratski. Shvatamo da tamo žive Ukrajinci. I mi poštujemo građane Ukrajine… Neće biti nikakvog masakra… Mi smo drugačija vlada. Za nas je najbitniji ljudski život. Stoga, ne vidim takve zaključke”, istakao je Zelenski u intervjuu za televiziju “1+1”.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da bi u Donbasu mogla da se dogodi druga Srebrenica ako Kijev uspostavi kontrolu nad granicom sa Rusijom, a da pre toga ne osigura zaštitu gradjana Donbasa, preneo je Sputnjik.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra takodje da se neke tačke Minskog sporazuma mogu promeniti, a posebno one koje se odnose na graničnu kontrolu.

„Prošle su četiri godine od Minska. Sve se menja u našem životu. I mi shvatamo da nismo mi, kao administracija, potpisali Minsk, ali smo mi, kao vlada, dužni da ispunimo uslove na koje je vlada tada pristala“, rekao je Zelenski.

On je dodao da je, ipak, siguran da neke stvari mogu da budu promenjene.

“Neke stvari ćemo promeniti, jer upravo predaja ukrajinske državne granice pod našu kontrolu posle izbora – to definitivno nije naš stav“, istakao je ukrajinski predsednik.

Ranije je zvanični predstavnik Kijeva Aleksej Reznjikov izjavio da će Ukrajina do sledecg „normandijskog“ samita pripremiti amandmane na Minske sporazume o rešavanju situacije u Donbasu.

Predstavnik Rusije u Minskoj kontakt-grupi Boris Grizlov nazvao je to provokacijom koja može da iskomplikuje situaciju.

Putin je na samitu u Parizu naveo da Minsk ne može da se prepravlja: sve tačke su povezane i sve se može izgubiti.

Zelenski je na „normandijskom samitu“ u Parizu izjavio da insistira na tome da se ukrajinskoj vojci preda kontrola granice sa Rusijom pre održavanja izbora u Donbasu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin podsetio je da je sporazumima iz Minska prvo predvidjeno održavanje izbora, a zatim odluka o granici.

Zelenski je, takođe, rekao da je na sastanku sa ruskim liderom u Parizu shvatio da je počeo dijalog i da strane mogu da se dogovaraju o rešavanju situacije u Donbasu. “Jasno sam shvatio da smo započeli dijalog, da možemo da se dogovaramo. To neće biti brzo, ali će biti“, rekao je Zelenski.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare