29. Juna 2022.

Neće s Petkovim – zbog Rusa?

Big Portal

I to zato što ne odobravaju proterivanje 70 ruskih diplomata.

Takav stav socijalista mogao bi najesen da približi ovu državu članicu EU i NATO održavanju novih izbora, četvrtih od aprila 2021. godine, prenosi Rojters.

Socijalisti naklonjeni Rusiji nazvali su neprihvatljivim proterivanje ruskih diplomata zbog sumnje u špijunažu.

“Stavljamo ad akta sve razgovore sa partijom ’Nastavljamo sa promenom’ (PP) o formiranju nove vlade“, rekla je lider socijalista i potpredsednica vlade u odlasku Kornelija Ninova.

Ona je navela da je Petkov doneo odluku da protera ruske diplomate bez odobrenja vlade i da bi njena stranka mogla da se vrati za pregovarački sto za novu koalicionu vladu sa PP pod uslovom da Petkov ne bude predložen za premijera.

Pala bugarska vlada

Predsednik Rumen Radev, koji je u sukobu sa odlazećim reformističkim premijerom, odbio je da komentariše proterivanje, rekavši da mu nedostaju detaljne informacije, ali je izrazio nadu da je Petkov razmotrio posledice.

Govoreći uoči zatvorene debate u parlamentu o proterivanju, Petkov je rekao da je odluka doneta nakon sednice saveta bezbednosti zemlje 9. juna i tri izveštaja obaveštajnih službi iz maja i juna.

“Postoji neka vrsta nesporazuma, jer odluka o tome šta se dogodilo nije moja”, rekao je Petkov.

Navodi se da njegova vladajuća PP pokušava da prikupi većinu za novu vladu nakon što je njegov kabinet zbačen zbog izglasavanja nepoverenja prošle nedelje, ali analitičari su bili skeptični da bi to mogao da uspe, čak i pre odluke socijalista.

Rojters dodaje da je nakon invazije na Ukrajinu Petkov zauzimao čvrst stav protiv Rusije, neuobičajen za zemlju koja ima kulturne, verske i istorijske veze sa Rusijom i dugo je bila privlačna za ruske turiste.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare