Neće biti povratka na vulkansko ostrvo - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Neće biti povratka na vulkansko ostrvo

Filipinski zvaničnici saopštili su da neće dozvoliti stanovncima da se vrate na ostrvo na kojem se nalazi aktivni vulkan Tal.

Zvaničnici upozoravaju da će im život tamo biti “kao da je u njih upren pištolj”.

Vulkan Tal je počeo da se smiruje izbacujući manje količine pare i pepela posle erupcije 12. januara, pošto je pepeo stigao na sever čak do glavnog grada Manile, udaljenog oko 65 kilometara.

Vulkan je i dalje aktivan, pa veliki broj meštana ostaje u kampovima za hitne slučajeve dok zvaničnici raspravljaju o koracima potrebnim da se saniraju posledice erupcije, prenosi AP.

Ministar unutrašnjih poslova Eduardo Ano rekao je službenicima provincije Batangas, u kojoj se nalazi vulkan, da potraže sigurnije stambeno područje, veličine najmanje tri hektara, za oko 6.000 porodica koje su živele u četiri sela i radili uglavnom kao turistički vodiči, poljoprivrednici i ribolovci na vulkanskom ostrvu.

Kako se navodi, novo naselje bi trebalo da bude udaljeno najmanje 17 kilometara od vulkana, kako bi bilo sigurno.

To ostrvo je filipinska vlada već ranije proglasila nacionalnim parkom, čime mu je ograničila broj stalno naseljenih ljudi.

Vladina agencija za nadgledanje vulkana je potom proglasila ostrvo trajno opasnom zonom, ali su siromašni žitelji nekoliko sela tamo živeli i radili decenijama.

“Moramo jednom i zauvek sprovesti ove propise, jer su u pitanju njihovi životi”, rekao je Ano i dodao da bi moglo da se regulišu pravila turističkih tura, ali bez stalnog boravka na ostrvu.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte odobrio je preporuku da se ostrvo pretvori u ničiju zemlju, ali tek treba da izda formalne smernice.

Iako je jedan od najmanjih vulkana na svetu, Tal je drugi najaktivniji od 24 filipinska vulkana i u njegovoj erupciji 1965. godine stradalo je više od 200 ljudi.

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar