Nebo Evropske unije od danas zatvoreno za bjeloruske avione - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Nebo Evropske unije od danas zatvoreno za bjeloruske avione

Beloruskim avio-kompanijama od danas, 5. juna, zabranjeno je da koriste vazdušni prostor i aerodrome Evropske unije, saopštio je šef Evropskog saveta Šarl Mišel.

Prema njegovim rečima, „od ponoc´i u subotu 5. juna svim avionima beloruskih avio-prevoznika zabranjeno je da slec´u, polec´u ili prelec´u iznad teritorije Evropske unije“. U zvaničnoj odluci Saveta Evropske unije precizirano je da se zabrana ne odnosi na humanitarne letove, kao i prinudna sletanja i hitne letove.
Zabrana letova je prva zvanično objavljena mera Evropske unije protiv Belorusije nakon incidenta sa prizemljivanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsku 23. maja.

Kako je rekao Mišel, uskoro c´e uslediti i personalne sankcije protiv fizičkih i pravnih lica u Belorusiji, a one mogu biti uvedene i sledec´e sedmice. Belorusija se u dugoročnoj perspektivi može suočiti i sa sankcijama protiv pojedinih sektora ekonomije.

Političku odluku o tim sankcijama doneli su lideri zemalja i vlada EU 24. maja nakon razgovora o Belorusiji na samitu u Briselu.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk
Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upuc´eni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujuc´i i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

Danas objavljeno

Milan Novitović osumnjičen za zloupotrebu položaja: Uhapšen v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite

M.

Ruska raketa Sarmat stiže do Londona za 202 sekunde

M.

Njemački kancelar pozitivan na virus korona

M.

Ostavite komentar