NE ŽURI IM SE U EVROPU: Ulaskom BiH u EU nekim političarima bi se širom otvorila vrata zatvora - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

NE ŽURI IM SE U EVROPU: Ulaskom BiH u EU nekim političarima bi se širom otvorila vrata zatvora

Većina aktulne vladajuće garniture u BiH do guše je zagnjurena u kriminal i ne želi da se pridruži Evropskoj uniji, jer se plaši da ne prođu kao hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je zbog raznih afera završio u zatvoru, tvrde stručnjaci.

Nepotpuni odgovori na upitnik, izbjegavanje formiranje Savjeta ministara, sve više priče o vojnoj i političkoj neutralnosti samo su neki od pokazatelja da političari u BiH ne razmišljaju ozbiljno o putu ka Evropskoj uniji.

Primjer komšijske Hrvatske najbolje pokazuje da Brisel ne trpi afere, te da iza rešetaka može da se nađe i nekadašnji moćni prvi čovjek države.

Upravo Ivo Sanader postao je prvi premijer u istoriji Hrvatske koji je pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcije, a sa njim su okrivljeni i njegovi saradnici, među kojima i bivši poslanik HDZ Stjepan Fiolić, zbog afere „Planinska“.

Sanaderizacija

I dok on i dalje tvrdi da je sve montirani proces, Sanader će u zatvor zbog mnogobrojnih namještaljki, tendera, korupcije, a prije nekoliko dana stigao je u Remetinec u kom bi trebalo da provede više od pet godina.

Tako je Hrvatska postala primjer čitavom Balkanu kako i najmoćniji ljudi u državi moraju da poštuju pravila Brisela i ujedno odgovor na pitanje zašto se domaćim političarima ne žuri u EU.

– Znaju da su mnogi od njih korumpirani i svjesni su da će završiti u zatvoru ako se BiH približi EU. To je glavna prepreka koja onemogućava da se BiH brže kreće kao EU – rekao je tokom jednog intervjua nekadašnji glavni predstavnik Evropske unije u razgovorima u Rambujeu, visoki međunarodni predstavnik u BiH, ambasador Austrije u Beogradu i posebni delegat EU za Kosovo, Volfgang Petrič.

On ukazuje da političari u Briselu moraju da shvate da aktuelna vladajuća garnitura u BiH ne želi da se pridruži EU, jer se mnogo plaši efekta “Sanader”.

Nulta stopa tolerancije

Da su takva predviđanja na pravom putu saglasan je i analitičar Slavo Kukić. On tvrdi da će domaći političari učiniti sve da put BiH odlože što je dalje moguće, ili ga, u najboljem slučaju, blokiraju.

– Svima onima koji danas oblikuju procese bosanskohercegovačkog društva istinski je stalo do održavanja statusa kvo. Na stranu to što svaki dan u javnom prostoru bacaju narodu prašinu u oči da su oni za EU put; njima taj put ni na koji način ne odgovara – objašnjava Kukić.

Dodaje da, prije svega, etnonacionalističkim bosovima nikako ne odgovara Evropska unija i njeni uslovi da BiH postane pravna država.

– Put u društvo evropskih naroda podrazumijeva i usvajanje evropskih vrijednosti. Drugim riječima, i usvajanja standarda koji prolaze iz poglavlja 23 i 24, odnosno poglavlja koja se tiču pravne države i njenih institucija. Prihvatanje tih poglavlja znači nultu stopu tolerancije prema kriminalu i njegovim počiniocima – kaže on.

Zaronili u kriminal

Kukić objašnjava da su vrhovi etnonacionalističkih političkih piramida u BiH do guše zagnjureni u kriminale radnje i jasno im je da prihvatanje standarda znači isturanje samih sebe na brisani prostor pravne države.

– Na to upozoravaju i trendovi koji su sve prisutniji, jer imamo sve manje priče o putu EU, a sve više o vojnoj i političkoj neutralnosti BiH i okretanje prema Moskvi – objasnio je Kukić.

Srpskainfo

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar