11. Jula 2022.

“Ne zovite ga ‘predsjednik'”; saveznici Kremlja traže novu titulu za Putina

Big Portal

Oni zahtevaju da se Putin oslovljava sa “naš vladar”.

LDPR je predložila upotrebu ruske reči “vladar” (pravitel – vladar), smatrajući je prikladnijom za Putinov status i ulogu, piše Dejli mejl.

‘Predsednik’ je američka reč, ‘vladar’ je ruska

Zahtev dolazi u trenutku kada Rusija, suočena sa zapadnim sankcijama zbog agresije na Ukrajinu, traži zamene za zapadne proizvode, brendove, reči i izraze.

Članovi LDPR-a tvrde da je titula “predsednik” zapravo skovana u SAD u 18. veku. Umesto toga, oni predlažu korišćenje termina “vladar” uprkos autokratskim konotacijama reči.

Gorbačov je bio prvi koji je nazvan “predsednikom”

Izraz “vladar” ima duboke i istorijske veze sa Rusijom, sa carskom porodicom Romanov, koja je imala potpunu kontrolu nad zemljom od 1613. do 1917. godine.

Termin “predsednik” počeo je da se koristi tek pred kraj Sovjetskog saveza, kada je Mihail Gorbačov nazvan predsednikom. Pre toga sovjetski lideri su nosili titulu generalnih sekretara Komunističke partije.

Zahtev dolazi dok Putin priprema nove napade u Ukrajini, dok premešta rezervne snage preko Rusije do ukrajinske granice, navodi se u izveštaju britanskog Ministarstva odbrane nakon što je Kremlj upozorio da prave borbe u Ukrajini “još nisu ni počele”.

Izvor: B92
Foto: Profimedia

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare