Sastojci:
- 800 g krmenadli,
- čeno bijelog luka,
- 600 g lisičarki,
- 150 ml kiselog vrhnja,
- 3 grančice majčine dušice,
- 30 g maslaca,
- 1 dcl bijelog vina,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- biber i
- so.
Priprema:Gljive pažljivo očistiti vlažnom spužvicom, isjeckati na komade i zajedno sa sjeckanim bijelim lukom pržiti pet, šest minuta na pola količine vrelog maslinovog ulja kojem ste dodali pola količine maslaca.
U drugoj tavi zagrijati preostalo maslinovo ulje i maslac, pa pržiti krmenadle s obje strane po dvije, tri minute. Dodati dinstane gljive, preliti vinom, posoliti, pobiberiti, dinstati još pet minuta, pa meso izvaditi iz tave, ali dodati kiselo vrhnje i listiće majčine dušice, promiješati i kuhati još minutu, dvije.
Meso rasporediti u tanjire, odozgo sipati gljive i poslužiti s rižom ili barenim povrćem po želji, piše kuharica.avaz.ba.