Ne zanemarujte ove simptome: Mogu da dovedu do sljepila kod djece - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Ne zanemarujte ove simptome: Mogu da dovedu do sljepila kod djece

Vijest koja je izazvala veliku polemiku jeste da je jedan tinejdžer oslepio i ogluveo nakon što je godinama jeo lošu hranu.

Tinejdžer iz Velike Britanije (17) živeo je samo na pomfritu, grickalicama, belom hlebu i mesnim prerađevinama i to godinama. Loša ishrana rezultirala je nedostatkom vitamina, zbog čega je on oboleo od nutritivne optičke neuropatije, koja se često javlja kod neuhranjene dece. Od osnovne škole, dečak je bolovao od retkog poremećaja u ishrani – restriktivnog poremećaja unosa hrane, koja je dovela do toga da mu smeta ukus, tekstura, miris i izgled određene hrane.

Majka je rekla da je on uvek vraćao kući hranu koju bi mu ona spremila i uvek je izgledao zdravo. Njegovi brat i sestra su uvek normalno jeli, a nije bila zabrinuta jer nije bio debeo. Kada se dečak požalio na umor, roditelji su ga odveli prvi put kod lekara sa 14 godina, a testovi krvi pokazali su da je anemičan zbog nedostatka vitamina B12, bakra i vitamina D, kao i slabu gustinu kostiju.

Nakon dve godine progresivnog gubitka vida on je potpuno izgubio vid. Majka je izjavila da je život njenog sina uništen i da je on napustio školu zbog zdravstvenih problema. Ona je dala otkaz kako bi brinula o njemu, a on i nakon dijagnoze odbija da jede normalno hranu i izbegava voće i povrće.

Na svaka 62 minuta jedna osoba u svetu umre zbog loših navika u ishrani, a to nisu samo anoreksija, bulimija i gojaznost o kojima se najviše govori. Jedan od poremećaja koji je sve više prisutan kod dece i mlađih je i restriktivan poremećaj unosa hrane. Zbog toga je ovaj mladić ostao slep i gluv.

Roditelji su dete zanemarivali jer nije u redu da dete misli kako će da umre ako pojede jabuku ili brokoli, ističu stručnjaci. Roditelji dozvoljavaju deci da sama biraju šta će da jedu, ali je potrebno voditi računa o tome da deca imaju zdrave navike. Često roditelji previđaju ove simptome i reaguju kada je kasno.

Ovo je relativno nova dijagnoza koja podrazumeva pojavu anksioznosti, ali i hiperaktivnosti i autizma, piše Jutarnji.hr. Istraživanje sprovedeno u Kanadi 2015. godine pokazalo je i da čak 63 odsto pedijatara nije znalo da prepozna ovaj poremećaj. Deci koja su izbirljiva treba ponuditi neko jelo koje odbijaju i do 10 puta dok ne prihvate. Smislite neki trik kojim biste ih prevarili ili podmitili da jedu sve. Morate da znate da je zdravlje vašeg deteta u pitanju i da dete ne može da bude zdravo i razvija se uz jednoličnu i lošu ishranu.

Danas objavljeno

Cheesecake i banana bread u jednom

Vanja A

Kolač od narandže i palente po receptu Jamie Olivera

Vanja A

Jednostavna detoksikacija: Ove namjernice čiste organizam

Vanja A

Ostavite komentar