30. Decembra 2022.

Ne zanemarujte održavanje, obraćajte pažnju – novogodišnja obećanja vozača

Big Portal

Ovo je doba godine kada prelazimo iz starog u novo — vreme za nove početke i nove projekte. Dok se trudimo da poboljšamo svoje živote i živote ljudi koji nas okružuju, postoji jedna stvar koju često uzimamo zdravo za gotovo i o kojoj možda ne razmišljamo, a to je automobil.

Naša vozila su deo naše porodice; lojalni i verni saputnici na putu do škole i posla, planina i mora kada idemo na odmor, kao i fudbalskih terena tržnih centara i prodavnica prehrambenih proizvoda vikendom. Međutim, četvorotočkaši iziskuju mnogo pažnje i održavanja da bi radili nesmetano i bili u dobroj formi za sledeće zadatke.

Ako je vaš automobil uspešno prebrodio burnu 2022. godinu, onda zaslužuje da na spisak novogodišnjih obećanja dodamo nekoliko važnih godišnjih zadataka za rad na vozilu o kojima ćemo razmišljati tokom 2023. Dakle, hajde da vidimo koje su to „automobilske odluke“ kojima ćemo obezbediti još jednu godinu uspešne saradnje između vozača i njegove mašine. Ne zanemarujte redovno održavanje

Ako ste bili opušteni oko redovnog održavanja tokom 2022. neka vaša prva novogodišnja odluka bude poseta mehaničaru! Da, servisiranje automobila može biti prava muka, ali ako ovde izgubite korak možete se suočiti sa mnogo većim problemima.

Najvažnije stavke kojih se treba držati u toku ove godine su promena ulja, održavanje pneumatika, kontrola kočnica i periodična zamena filtera za vazduh.

Redovna promena motornog ulja i filtera za ulje je imperativ za zdravlje vozila. Što se promena duže odlaže, to delovi motora više korodiraju. Staro motorno ulje gubi svojstva i ne može efikasno da podmazuje i hladi motor, a to je uvod u ozbiljne glavobolje. Proverite uputstvo za upotrebu da biste videli koliko često treba da menjate ulje i filter ulja i imajte na umu da što je automobil stariji, to će mu češće trebati zamene ulja.

Neka vam 2023. bude godina u kojoj ćete imati naviku da često proveravate nivo i kvalitet ulja: neki stručnjaci preporučuju da se to radi pri svakom dopunjavanju goriva, ali i jednom mesečno će biti dovoljno. Ako treba, postavite podsetnik na telefonu da ne zaboravite ovaj važan zadatak.

Rotiranje, poravnanje i stalna provera pritiska u pneumaticima su od vitalnog značaja za dugovečnost gume i bezbednost. Nizak pritisak u gumama može biti opasan pri velikim brzinama jer je guma tada izložena pojačanom naprezanju i postaje sklona pucanju.

Održavanje kočnica je logična stavka za novogodišnju rezoluciju jer se kočione pločice obično menjaju jednom godišnje ili ređe. Svake druge godine treba proveriti i stanje kočionih diskova i doboš kočnica, koje pažnju na sebe obično skreću neprijatnim glasnim škripanjem.

Zamena filtera za vazduh je lakši deo održavanja koga možete da rešite dok menjate ulje (obično ih treba promeniti otprilike u isto vreme). Filter vazduha koji motor usisava i vremenom se zaprlja prašinom, prljavštinom i krhotinama i dovodi do povećane potrošnje goriva. Filter za vazduh u kabini sprečava da prljavština, polen i bakterije uđu u sistem ventilacije i klimatizacije tako da i on zavređuje pažnju i redovne zamene.

Konačno, nikada nemojte zanemariti ono što automobil pokušava da vam kaže, a on to radi kroz lampice upozorenja na kontrolnoj tabli. Dakle, ako je komandna tabla osvetljena kao novogodišnja jelka, prošetajte do mehaničara na kompjutersku dijagnostiku kako vam se ne bi potkrala neka potencijalno opasna greška (svetla upozorenja su uključena jer su neke komponente ili aktivirane, deaktivirane, neispravne ili ih je potrebno zameniti). Naučite da sami obavljate osnovno održavanje

Umorni ste od stalnog zakazivanja i trošenja ne baš malih svota novca na održavanje automobila? Zašto onda u novogodišnja obećanja ne biste uvrstili odluku da naučite kako da samostalno završite neke osnovne servisne intervencije?

Neke intervencije na automobilu uvek treba poveriti kvalifikovanom osoblju, ali postoje jednostavni zadaci koje možemo da uradimo i bez njihove pomoći. Počnite sa nečim malim, recimo zamenite metlice brisača. To se obično radi dva puta godišnje i nužno je za bezbednu vožnju – nemojte čekati da počne da pada kiša da biste proverili stanje brisača; čim uočite oštećenja na gumi, odnosno i pruge i mrlje na tek prebrisanom staklu – usmerite pregledač interneta na omiljenu prodavnicu delova!

Možete naučiti da sami promenite ulje, proverite pritisak u gumama, promenite filter za vazduh i pravilno održavate akumulator. A kada dođe do smene godišnjih doba, rashladnu tečnost (antifriz) i tečnost za pranje vetrobranskog stakla možete promeniti i sami. Uštedećete novac i naučiti nešto novo!

Shutterstock/Marian Weyo/Ilustracija

Svaki vozač pre ili kasnije treba da nauči kako da zameni gumu. Pozvati AMSS ili mobilnog vulkanizera svakako je najkomotnije rešenje, ali šta ako vam je isteklo članstvo ili nemate dovoljno novca kod sebe?

Idealno je da ovu lekciju savladate sa članovima porodice, posebno ako u njoj ima „taze“ vozača. Svi ćete zajedno početi 2023. godinu sa novom veštinom koja će vam sigurno trebati. Svakako nabavite i pumpu ili kompresor koje ćete držati u automobilu, kao i odgovarajuću dizalicu.

Pokretanje vozila sa „mrtvim“ akumulatorom pomoću kablova za startovanje je još jedna veština koja se može lako savladati, a koje vam može pomoći da izbegnete neugodne situacije ili, još bolje, da se dokažete kao pravi heroj koji je uvek spreman da pomogne kolegi u nevolji. Ovde samo treba biti oprezan prilikom spajanja elemenata.

Provera tečnosti u automobilu takođe ne zahteva uvek mehaničarske ruke. Redovnim proveravanjem nivoa tečnosti i zamenom po potrebi mogu se sprečiti brojni problemi. Što se intervala za proveru tiče, sledite sledeću preporuku:

 • Motorno ulje: proveravajte mesečno.
 • Tečnost za menjač: proveravajte mesečno.
 • Rashladna tečnost (antifriz): proveravajte dva puta godišnje.
 • Kočiona tečnost: proverite svaki put kada menjate ulje.
 • Tečnost za servo upravljač: proveravajte mesečno.
 • Tečnost za brisače vetrobranskog stakla: proveravajte jednom mesečno.

Prekinite rasejanu vožnju

Da li ste znali da najveći procenat saobraćajnih nezgoda nastaje, ne računajući vožnju pod dejstvom alkohola i narkotika, zbog ometanja vozača tokom vožnje? Većina misli da „ometana vožnja“ znači samo korišćenje mobilnog telefona i drugih elektronskih sprava, ali to se zapravo odnosi na bilo šta što može da skrene pažnju sa puta.

To mogu biti: posezanje za nečim, promena muzike, korišćenje aplikacije na telefonu ili automobilskom ekranu, provera GPS-a ili mape, snimanje fotografija, proveravanje e-pošte ili objavljivanje na društvenim mrežama, jelo i piće, šminkanje / negovanje.

Rasejana vožnja je postala prava epidemija koja se u potpunosti može sprečiti odgovornim odnosom prema obavezama koje nameće sedenje za volanom. Sve što treba da uradite je da spustite telefon i obratite pažnju na zbivanja na putu i pored njega. Postavite sebi za cilj u novoj godini da nećete dodati još jedan broj u statistiku nezgoda uzrokovanih ometanom vožnjom. Budite ljubazni prema drugim vozačima

Ljubaznost – tako malo iziskuje, a tako mnogo znači. Svima nam je poznati da vožnja može biti veoma frustrirajuće iskustvo, posebno zbog saobraćajnih gužvi, radova na putu i vozača početnika. Besne reakcije su najčešće ono za čime frustrirani vozači posežu gotovo refleksno, da bi što brže opustili napregnute živce, ne razmišljajući pritom o trenutnim i dugoročnim posledicama takvog ponašanja.

Trenutno nestrpljenje i nakupljena frustracija neretko dovode do nezgode i drugih nemilih scena koje ne samo da ne dovode do relaksacije, već dodatno iritiraju i ostale učesnike u saobraćaju, čineći da se spirala besa širi brzo i nekontrolisano, kao naslagane domine. A sve se može sprečiti jednostavnim psihološkim trikom.

Naime, svaka osoba u automobilu ima nekakav zadatak zbog koga se nalazi na putu, mora negde da stigne ili nešto da obavi. Na nama je da jednostavno prihvatimo činjenicu da ne vozi svaki vozač uvek baš kako treba ili ume, jer možda nema dovoljno znanja, iskustva ili saobraćajne kulture, ili je u tom trenutku rasejan.

Ako možete da postignete to da vam prva reakcija ne bude „prevaspitavanje“ nepristojnog kolege, već da prosto pustite da to sklizne s vas kao voda sa kabanice, vaša vožnja će biti manje stresna i daleko bezbednija. Tolerancija ima magičnu moć da zauzda agresivnost i ona deluje terapeutski kako na vozača koji je praktikuje, tako i na njegovu okolinu.

Zato obećajte sebi da se u 2023. godini nećete toliko srditi za volanom, imajući na umu da svako od nas ima „neku muku“ koja ga može sprečiti da se pokaže u najboljem svetlu.

Ilustracija: EPA-EFE/ Wojtek Jargilo

Održavajte higijenu automobila

Za neke vozače održavanje čistoće automobila je prirodna potreba, ali za neke od nas to je pravi izazov. Kao što novogodišnje ferije koristimo za temeljno čišćenje životnog prostora, isto možemo učiniti i za enterijer automobila, u kome provodimo mnogo više vremena nego što mislimo.

Najpre, obećajte da ćete redovno prati spoljašnjost svog automobila kako biste izbegli nakupljanje prljavštine koja ne samo da izgleda neugledno već može dovesti do rđe i korozije, otpadanja farbe i drugih oštećenja. Zatim uklonite iz automobila što vam nije potrebno i organizujte te silne papire koje ste rasejali svuda po kabini: bacite stare račune, kupone i drugu „papirologiju“; pronađite važne dokumente kao (ovlašćenja, osiguranje, uputstvo za upotrebu, obrasci…) i stavite ih na sigurno mesto.

Na kraju temeljno očistite automobil, usisajte sedišta i pod, obrišite prozore i po potrebi idite do perionice automobila na dubinsko čišćenje. Očistite volan, kontrolnu tablu, konzolu i ručke da biste usporili rast nezdravih bakterija. Sve će to biti sasvim jednostavan zadatak uz odgovarajući pribor za čišćenje i pranje vozila.

Ako vam nešto u kabini miriše „na loše“, to može biti signal da nešto nije u redu sa automobilom (pogledajte dodatak na ovu temu na kraju teksta) Razmislite da u automobilu držite i malu korpu za otpatke i nabavite ručni usisivač. Još nekoliko sitnica

1 – Obratite više pažnje. Svi mislimo da smo natprosečno dobri vozači, ali logika potvrđuje da je to jednostavno nemoguće. Istina je da je većina nas ima samo prosečne vozačke veštine. Biti bolji vozač nije teško, samo počnite da obraćate više pažnje! Zaključajte telefon u kaseti, držite obe ruke na volanu i oči na putu.

2 – Uzmite dopunske časove. Niste dugo vozili? Doselili ste se u mesto gde je saobraćaj višestruko opterećeniji? Ne libite se da uplatite nekoliko časova vožnje u najbližoj auto-školi da se podsetite trikova koje ste zaboravili, naučite nove rute i „opipate“ navike lokalnih vozača. Ne košta previše, a znači mnogo na planu samopouzdanja. Častite se treningom u Nacionalnoj vozačkoj akademiji, jer vam to može pomoći da se sutra što bolje snađete u nepredviđenim situacijama.

3 – Koristite svoje pokazivače pravca. Sve je više apela na društvenim mrežama da ljudi pravilno koriste svoje pokazivače pravca. To je prirodno, jer bi pravilno korišćenje pokazivača pravca unelo toliko potrebnu mirnoću i toleranciju za volanom. Uključite migavac dovoljno rano da obavestite druge učesnike u saobraćaju o svojoj nameri i zapamtite – vozači se drugačije ophode prema kolegama koji koriste migavce.

4 – Rešite dosadne male probleme. Vlasnici starijih automobila sigurno imaju malih problema koji, iako ne sprečavaju normalno korišćenja vozila, mogu biti trn u oku. Sijalica na komandnoj tabli koja ne radi, lampica upozorenja koja signalizira neki manji kvar, vrata koja škripe, fantomski „cvrčak“ koji se oglašava iz nekog skrivenog ćoška… Sve su to sitnice koje najčešće nije teško popraviti a za koje, poput slavine koja kaplje, ne shvatate koliko utiču na vas dok ne nestanu.

5 – Izvedite automobil da se „istrči“. Zalečite monotoniju svakodnevice i odvezite automobil negde na vožnju, samo vožnje radi. Uperite branik ka horizontu i samo pratite put do kraja, dok ne ogladnite. Pomoći ćete tako i automobilu da pročisti „pluća“ i povrati mladalačku gipkost.

6 – Pročitajte uputstvo za upotrebu. Dobar kriminalistički ili ljubavni roman svakako je štivo izbora za novogodišnje dane, ali uvrstite u spisak za čitanje još jednu knjigu – uputstvo za upotrebu vašeg automobila. Možete naučiti mnogo važnih informacija o svom automobilu i njegovim funkcijama: kako da obavite osnovnu dijagnostiku, šta je i kada potrebno zameniti, koje delove treba koristiti.

Našim čitaocima želimo da 2023. godinu provedu u zdravlju i veselju sa svojom porodicom, prijateljima i – automobilima. Živeli!

Dodatak: Čudni mirisi u automobilu

Neprijatne mirise u automobilu ne treba shvatati olako jer pored toga što prouzrokuju neprijatnost, oni mogu da izazovu zdravstvene probleme. Takođe, kao i čudni zvuci, i čudni mirisi mogu ukazivati na postojeći problem sa funkcionisanjem nekih komponenti automobila.

 • Miris plesni – Obično ukazuje na to da se u sistemu za klimatizaciju vozila stvara buđ. Sve što treba da uradite je da pokrenete ventilator velikom brzinom bez klima uređaja kako biste isušili gljivice i uklonili miris. Ako se miris plesni i dalje zadržava, to može biti zbog mokrih tepiha ili začepljenja odvodnih cevi.
 • Miris pokvarenih jaja – Miris pokvarenih jaja kakvog stvaraju neka sumporna jedinjenja često ukazuju na problem sa sistemom za dovod goriva ili filterima. Možda je problem u katalizatoru, filterima goriva ili senzorima pritiska goriva, a to može uzrokovati curenje sumpornog gasa. Proverite vozilo bez odlaganja.
 • Miris sirćeta – Problem u elektromotoru klima-uređaja može biti uzrok pojave mirisa sirćeta. Drugi razlog može biti nakupljanje buđi u ventilacionim otvorima.
 • Miris goriva – Ako osećate miris goriva čak i kada se motor potpuno zagreje, onda je to nešto što ne bi trebalo da ignorišete. Labav poklopac za gorivo može biti jedan od razloga; ponekad to može biti posledica začepljenja ili curenja u sistemu za kontrolu emisije izduvnih gasova. Šta god da je, miris goriva u automobilu mora da se otkloni što je pre moguće.
 • Miris zapaljene gume – ovaj miris može se pojaviti zbog istrošenog pogonskog (klinastog) kaiša. Drugi razlog može biti olabavljeno gumeno crevo ili kaiš ispod haube koji dodiruju vruć motor. Svakako se preporučuje da se ovi delove neodložno poprave ili zamene novim.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare