"Ne vidimo da Iran značajno krši sporazum" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Ne vidimo da Iran značajno krši sporazum”

Preostali učesnici nuklearnog sporazuma s Iranom ne smatraju da kršenje koje čini Teheran predstavlja značajno nepridržavanje, rekla je šefica EU diplomatije.

Preostali učesnici nuklearnog sporazuma s Iranom ne smatraju da kršenje koje čini Teheran predstavlja značajno nepridržavanje, rekla je šefica EU diplomatije.

Preostali učesnici nuklearnog sporazuma s Iranom (nakon povlačenja SAD) ne smatraju da kršenje koje čini Teheran predstavlja značajno nepridržavanje sporazuma.

Nisu naznačili bilo kakvu nameru da pokrenu mehanizam koji se na to odnosi, izjavila je danas Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, prenosi Rojters.

“Zasad, nijedna od strana iz sporazuma nije signalizirala nameru da pokrene ovaj član, što znači da niko od njih u ovom trenutku, zasada i sa podacima koje smo dobili pre svega od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), nepridržavanje sporazuma smatra značajnim”, kazala je Mogerinijeva.

Ona je to rekla na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU u Briselu.

Opcija bez nuklearnog sporazuma s Iranom užasna

Mogerini kaže da je nuklearni sporazum sa Iranom “i dalje živ” iako se nalazi u najkomplikovanijoj fazi od kad je potisan pre četriri godine.

“Opcija u kojoj nema nuklearnog sporazuma sa Iranom bila bi užasna za sve uključujući i one koji su odlučili da se povuku iz dogovora”, ocenila je Mogerini.

Federika Mogerini je po završetku Saveta ministra spoljnih poslova EU poručila da postoji jedinstvo među zemljama članicama kada je u pitanju nastavak rada na punoj primeni nuklearnog sporazuma sa Iranom kao i na funkcionalnosti instrumenta koji se bavi legitimnom trgovinom sa Iranom.

“Međunarodna zajednica, čak i oni delovi koji su smatrali da nuklearni sporazum nije bio efikasan, sada podržavaju Iran da nastavi da poštuje sporazum. Realnost je ta da je ovaj sporazum doprineo tome da Iran ne razvije nuklearno oružje. Dakle bio je efikasan i danas svi priznaju da nema alternative tom sporazumu”, poručila je Mogerini.

Ona je podsetila da je puna primera nuklearnog sporazuma ključna za stabilnost situacije i izbegavanje eskalacija u delu sveta koji je “kritičan za bezbednost”.

Mogerini kaže i da iako je u teškoj fazi sporazum o nuklearnom programu Irana je i dalje instrumet koji se koristi kako bi se rešavala nuklearna pitanje sa Iranom.

“Postoje racionalni razlozi zašto bi sporazum trebalo da se sačuva i koje podržavaju svi akteri ovog sporazuma, čak i oni koji nisu deo sporazuma”, kazala je Mogerini.

Upitana da li je trebalo da EU čvršće reaguje kada su SAD odlučile da se povuku is sporazuma, Mogerini je ponovila da su EU i SAD “najbolji prijatelji i saveznici”, bez obzira na to da li se slažu po svim pitanjima.

“Ponekada je korisnije fokusirati se na pozitivne stvari koje vi možete da uradite nego da ulazite u rasprave sa nekim ko se ne slaže sa vama”, zaključila je Mogerini.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar