"Ne umeju da kažu ko će još u EU" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Ne umeju da kažu ko će još u EU”

Srbija nastavlja sa reformama zbog svojih građana i svoje budućnosti, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ženevi, gdje je učestvovao na Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma i istakao da od predstavnika svjetskih centara političke moći nije mogao da dobije odgovor na pitanje kakva je budućnost našeg regiona.

Na pitanje kakva je naša budućnost, nisu u stanju da odgovore, istakao je Vučić u izjavi novinarima.

“Mi ćemo da nastavimo reforme zbog naših gradana i zbog naše budućnosti. Hoćemo da unapredimo našu ekonomiju. Želimo da nastavimo ubrzani rast. Mi cemo zadržati naš rast na preko 3,6 odsto. Oni su za evro zonu smanjili sa 1,3 na 1,1 odsto”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije najavio je za ponedjeljak novi susret sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, koga će, kaže, takođe upitati ko može u EU.

Važno je, kaže, da EU donese odluku o daljem evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana.

“Bilo je bitno što smo čuli iz različitih delova Evrope da mora da se donese neka odluka vezano za naš region. Veoma je bitno da se u ponedeljak ili utorak sretnem sa Makronom”, kazao je on

Predstavnici EU, kaže, nisu mogli da daju precizne i jasne odgovore kakva je budućnost našeg regiona.

“Kada pričaju o reformama, i pitate šta ako to uradimo, ne znaju da odgovore. Međutim, dobro je da su svi potvrdili jasnu i nedvosmislenu podršku evropskom putu svih naših zemalja”, kazao je on.

Naglasio je da će Srbija nastaviti reforme zbog naših građana i želje da budemo članica EU.

“Nisam krio pred svima da ćemo da sarađujemo sa svima, i da tako podižemo našu ekonomiju”, rekao je on i dodao da je imao odlične razgvore sa čelnikom EBRD, i da očekuje da postanemo sjedište za 4. industrijsku revoluciju Svjetskog ekonomskog foruma.

“Mislim da ćemo imati mnogo dobrih i važnih stvari da uradimo za naše građane”, objasnio je on.

Vučić je kazao da mora da se donese odluka ko može brzo u članstvo EU, ko ne može, odnosno može li se dobiti pristup strukturnim fondovima ako zatvorimo ili otvorimo poglavlje, ili o pripadnosti jedinstvenom ekonomskom tržištu.

“Postoji mnogo ideja i odluke moraju biti donete u narednih sedam meseci. Do maja ćemo morati znati. Za nas je izuzetno dobra vest sada već izvesno postavljenje komesara Olivera Varheljija za evropskog komesara za proširenje”, dodao je on.

Prenio je da je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto i danas bio apsolutno na srpskoj strani:

“Mađarska je na našoj strani i kada to nije lako. Rekao je pred svima da Srbija bolje štiti prava velikog broja pripadnika mađarske manjine, nego bilo koja zemlja EU. Svaka čast na tome i hvala našim prijateljima”, rekao je Vučić.

TANJUG

Danas objavljeno

Život se može povratiti, ali čovečanstvo ne

M.

Motociklista iz Banjaluke povrijeđen u sudaru sa teretnim vozilom

M.

Prodavao dvije vazdušne puške na pijaci u Banjaluci

M.

Ostavite komentar