"Ne treba nam šešeljizacija parlamenta" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Ne treba nam šešeljizacija parlamenta”

Premijer Crne Gore Duško Marković ocenio je da su incidenti u Skupštini Crne Gore tokom usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti neodgovorani.

On je naveo i da ne očekuje radikalizaciju situacije i da će vlasti obezbediti da u zemlji sve funkcioniše.

Crnogorski parlament usvojio je rano jutros, oko 2.30 sati, Zakon o slobodi veroispovesti, glasovima poslanika vladajuće većine i Socijaldemokratske partije.

Marković je izrazio žaljenje zbog, kako je rekao, neodgovornog odnosa Demokratskog fronta prema parlamentu.

“Verujem da današnja Crna Gora, Crna Gora u 21. vijeku ne treba ovakvo političko ponašanje i djelovanje u crnogorskom parlamentu. Ne treba nam šešeljizacija crnogorskog parlamenta. Treba nam dijalog i kada se razlikujemo jer u tom dijalogu razlike mogu biti manje, a nivo razumijevanja veći”, rekao je Marković novinarima nakon usvajanja zakona.

Marković je ocenio da je Vlada tokom celodnevne rasprave u parlamentu pokazala sposobnost da obezbedi kvalitetan dijalog o jednom osetljivom, ali i važnom pitanju.

“Svedoci ste da sam u okviru toga dijaloga pokušavao pronaći tačke spajanja u okviru naših razlika, da sam u toku zasedanja prihvatio inicijativu da se sretnem sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim – dva sata sam razgovarao sa mitropolitom, ne prvi put, ali danas ovim povodom direktno. Sučelili smo argumente jedna i druga strana i nastavili rad u parlamentu. Videli ste da su predlozi koji su dolazili od političke grupacije Demokratskog fronta bili ucjena – uzmite ili ostavite”, rekao je Marković.

On je naveo da su zakon i rešenja u njemu dobro svih građana i vernika, kao i ateista i dodao da će zakon osnažiti društvo u kojem će sva prava imati vernici, ali da ta prava ne mogu ugrožavati prava drugih.

Marković je poručio građanima Crne Gore da je država sposobna da obezbedi mir i stabilnost i kada se dešavaju situacije poput one u parlamentu i zahvalio ogromnom broju građana za kontinuiranu podršku koju je dobijao tokom rasprave.

Na pitanje novinara da li može biti nemira, predsednik Vlade je rekao da ne veruje u to.

“Vi znate da građani nisu izašli samostalno i da taj izlazak građana nije njihov odgovor na ono što se dešavalo u Parlamentu nego na poziv jasan, direktan poziv lidera Demokratskog fronta da se izadje na ulicu i da se na taj način izvrši pritisak na poslanike u parlamentu da ne glasa za ovaj zakon, na Vladu da povuče zakon”, rekao je Marković.

Nakon što je usvojen zakon u načelu i nakon što je odbijen prvi amandman DF-a, sednica parlamenta je prekinuta zbog incidenta do koga je došlo kada je poslanik DF-a nasrnuo na predsednika Skupštine Ivana Brajovića i razbio kutiju sa mikrofonom.

Nakon toga u salu je ušlo obezbeđenje sa gas maskama na licu, a zatim je usledila svađa tokom koje je poslanik DF-a Milun Zogović flašom pogodio poslanika SDP Ranka Krivokapića, a jedan od poslanika te stranke pokušao da aktivira petardu ili suzavac.

Svi poslanici su uhapšeni i u dva policijska automobila prebačeni u Centar za bezbednost.

Sednica je nastavljena a predsednik skupštine Ivan Brajović rekao je da je poslanicima DF-a izrekao meru udaljenja sa sednice koja važi narednih 15 dana. Kako se navodi, osim 18 poslanika DF-a uhapšene su još četiri osobe.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Uhapšeno 11 lica, spriječena trgovina heroina iz BiH

M.

Konzul BiH prijetio ratom, sankcija ni na vidiku

M.

Duge kolone vozila na Donjoj Gradini i Velikoj Kladuši

M.

Ostavite komentar