Ne spuštajte prozore tokom gradske vožnje - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Ne spuštajte prozore tokom gradske vožnje

Otvaranje prozora da biste provetrili automobil ima veliki udeo u zagađenju vazduha, kažu studije koje je sporveo Univerzitet u Sureju.

Podaci kojima raspolaže Svetska zdravstvena organizacija, od posledica lošeg kvaliteta vazduha, svake godine život izgubi oko sedam miliona ljudi širom sveta. Pored toga, 90% individua udiše vazduh s visokim sadržajem zagađivača.

U studiji koju je objavio naučni žurnal Science of the Total Environment, svetski tim istraživača predvođen Globalnim centrom za istraživanje čistoče vazduha iz Sureja (Global Centre for Clean Air Research – GCARE) se bavio istraživanjem nivoa izloženosti vazduhu lošeg kvaliteta u deset različitih svetskih gradova:

Daka (Bangladeš), Čenaj (Indija), Gvangžu (Kina), Medelin (Kolumbija), Sao Paulo (Brazil), Kairo (Egipat), Sulajmanijah (Irak), Adis Abeba (Etiopija), Blantajr (Malavi) i Dar-es-Salam (Tanzanija).

Istraživački tim je pokušao da utvrdi nivoe izloženosti osoba unutar automobila, česticama PM2.5 i PM10, u periodu saobraćajnih špiceva, što će reći ujutru i naveče.

Naučnici su merili i varijacije u stepenu izloženosti toksinima zavisno od toga da li je aktivirana ventilacija vazduha putem sistema u vozilu, ili pak prostim otvaranjem prozorskih stakala.

Rezultati istraživanja su ukazali na to da su vozači koji su se nalazili u nekim od najsiromašnijih gradova sveta, bili izloženi ubitačnijem sadržaju zagađivača vazduha.

Potpuno nezavisno od grada ili pak automobila u kom su merenja vršena, jasan je zaključak koji glasi da je najpogubnije voziti s otvorenim prozorima, pa tek onda sa uključenom ventilacijom.

Stepen zagađenosti kabine tokom vožnje s otvorenim prozorima van špica je bio niži za 91 i 40 procenata, zavisno od toga da li se poredi sa vožnjom u kritičnim jutarnjim ili večernjim satima, baš tim redom.

Studija je otkrila i da su putnici izloženi toksinima pored otvorenih prozora, na deonicama najgušćeg saobraćaja, pokupili do trećine negativnih efekata na respiratorini sistem, u odnosu na ono što im je sledilo na nivou celog putovanja.

Možda najilustrativniji zaključak istraživanja govori o tome da je izloženost štetnim materijama u vazduhu za oko 80% manja kada vozač uključi sistem za ventilaciju, u odnosu na “rešenje” u kom drži prozore otvorenim. Filteri vazduha za kabinu obavljaju svoj deo posla, pa tako i ova studija ukazuje na važnost ugradnje kvalitetnih filtera i njihovu redovnu zamenu.

Danas objavljeno

Nedeljna galerija: Ford Focus

Vanja A

Koliko često gledate u ovaj mjerač na instrument tabli i zašto je to važno?

V.R.

Kada ni Mini nije dovoljno mini

V.R.

Ostavite komentar