17. Marta 2021.

“Ne smije biti ni riječi koje dižu tenzije. Kfor je spreman”

Big Portal

Danas se inače navršava 17 godina martovskog nasilja nad Srbima.

Kfor je spreman da se nosi sa svim mogućim izazovima u okviru poverenog mandata, a na čije ispunjavanje je fokusiran, naveo je komandant te vojne misije.

On je ujedno i naglasio da NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine, uključujuć i onaj koji podržava EU, kao jedino trajno političko rešenje za Kosovo i region.

“U svakom razgovoru ukazujem i na važnost da se obezbedi situacija u kojoj neće biti bilo kakvih postupaka ili izgovaranja reči koje bi mogle da izazovu nesporazume i eskalaciju nasilja”, naveo je italijanski general.

Misija Kfora koju predvodi NATO nastavlja svakodnevno da ispunjava mandat – da obezbedjuje sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, a u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 usvojenom 1999. podsetio je Federiči.

“Kfor nadgleda situaciju, povezuje se sa svim institucijama i zajednicama na Kosovu i ima redovne kontakte sa Srbijom, kao i sa drugim međunarodnim organizacijama na Kosovu, posebno sa Evropskom unijom”., rekao je 25. komandant Kfora od uspostavljanja misije u junu 1999.

Danas se navršava 17 godina od najvećeg etnički motivisanog nasilja na Kosovu i Metohiji nakon dolaska mirovnih snaga, kada tokom samo dva dana ubijeno je 10 Srba, 954 osoba je povređeno, više od 4.000 proterano iz domova, a 36 pravoslavnih svetinja je uništeno, a etnički je očišćeno čak šest gradova i 10 sela.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare