"Ne smije biti ni riječi koje dižu tenzije. Kfor je spreman" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Ne smije biti ni riječi koje dižu tenzije. Kfor je spreman”

Celokupna bezbednosna situacija na Kosovu danas je stabilna i veoma je uznapredovala, izjavio komandant Kfora Franko Federiči.

Danas se inače navršava 17 godina martovskog nasilja nad Srbima.

Kfor je spreman da se nosi sa svim mogućim izazovima u okviru poverenog mandata, a na čije ispunjavanje je fokusiran, naveo je komandant te vojne misije.

On je ujedno i naglasio da NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine, uključujuć i onaj koji podržava EU, kao jedino trajno političko rešenje za Kosovo i region.

“U svakom razgovoru ukazujem i na važnost da se obezbedi situacija u kojoj neće biti bilo kakvih postupaka ili izgovaranja reči koje bi mogle da izazovu nesporazume i eskalaciju nasilja”, naveo je italijanski general.

Misija Kfora koju predvodi NATO nastavlja svakodnevno da ispunjava mandat – da obezbedjuje sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, a u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 usvojenom 1999. podsetio je Federiči.

“Kfor nadgleda situaciju, povezuje se sa svim institucijama i zajednicama na Kosovu i ima redovne kontakte sa Srbijom, kao i sa drugim međunarodnim organizacijama na Kosovu, posebno sa Evropskom unijom”., rekao je 25. komandant Kfora od uspostavljanja misije u junu 1999.

Danas se navršava 17 godina od najvećeg etnički motivisanog nasilja na Kosovu i Metohiji nakon dolaska mirovnih snaga, kada tokom samo dva dana ubijeno je 10 Srba, 954 osoba je povređeno, više od 4.000 proterano iz domova, a 36 pravoslavnih svetinja je uništeno, a etnički je očišćeno čak šest gradova i 10 sela.

Danas objavljeno

Oluja u Dalmaciji: Jak vjetar, visoki talasi, pa čak i snijeg

M.

Tenzije na nebu: Kineski avioni iznad Tajvana – panika na ostrvu

M.

Usporen saobraćaj kroz Prijedor; U Kozarskoj Dubici voda prodrla u podrume

M.

Ostavite komentar