21. Decembra 2020.

Ne smetaju mu ni kiša ni noć: Ovaj satelit pravi “rendgenske” snimke

Big Portal

Poslednjih godina, proizvođači su razvili sočiva koja zaista mogu da pomognu u snimanju jasnih, detaljnih fotografija. Pre nekoliko meseci, međutim, kompanija Capella Space u svemir je lansirala satelit koji snima jasne radarske fotografije bilo gde na svetu, prenosi Zimo.

Uz to što imaju neverovatnu rezoluciju, fotografije mogu da prikažu i ono što se nalazi iza zidova nekih zgrada.

Zahvaljujući tehnologiji koju su razvili, mogu da snime fotografije bez obzira na to da li je dan ili noć, kiša ili sunce. Naime, oni uz klasičnu fotografiju koriste i SAR (synthetic aperture radar) odnosno radar za sintetički otvor blende.

Kako su pojasnili, SAR funkcioniše poput eholokatora koji koriste slepi miševi ili delfini. Satelit šalje prema površini Zemlje snažan radio signal i potom prikuplja povratne informacije, koje interpretira.

S obzirom na to da šalje sopstveni signal jačine 9,65 GHz, ponekad taj signal prođe i kroz zgrade, pa nastanu fotografije koje izgledaju kao rendgenski snimci. To im omogućava da njihove fotografije imaju visoku rezoluciju i mogu da snimaju kvadrate veličine 50×50 centimetara.

Plan kompanije je da sledeće godine u Zemljinu orbitu pošalju još šest satelita istih mogućnosti.

Kao primjer korištenja SAR-a i ovih satelita, šef kompanije Capella Space naveo je da bi bilo moguće snimiti avion u vojnoj bazi koji je pokriven ciradom, ili uništavanje šume na jako oblačnom ili maglovitom području.

Takve radarske fotografije mogu se koristiti i u gradovima, za nadzor infrastrukture, jer preciznije mogu da se prate oštećenja na putevima, ili čak tunelima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare