Ne sjeća se kako je kupio udio u “Sarajevo-gasu”?! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ne sjeća se kako je kupio udio u “Sarajevo-gasu”?!

Ministar transporta i komunikacija BiH Vojin Mitrović je privatni biznis proširio i na preduzeće “Sarajevo-gas“ a.d. Istočno Sarajevo. “Ne sjeća se” detalja o kupovini udjela u Sarajevo gasu

Prema podacima s Banjalučke berze, posredstvom firme „Šipad-komerc“ d.o.o. iz Bijeljine, čiji je Mitrović vlasnik, kupio je udio od 4,15 odsto učešća u kapitalu firme smještene u Lukavici. Istina, transakcija se desila u vrijeme kada je Mitrović još bio poslanik SNSD u Predstavničkom domu BiH.

Mitrović je za Srpskainfo potvrdio ovu informaciju, ali je rekao da nije u prilici da razgovara te da se ne sjeća detalja oko kupovine.

Zanimljivo da se njegov ulazak u „Sarajevo-gas“ desio u vrijeme kada se sve glasnije priča o gasifikaciji Republike Srpske priključkom na ruski gasovod Turski tok. Druga mogućnost je spajanje na gasovod koji Azerbejdžan planira da gradi ka Italiji preko Crne Gore.

Istovremeno, osnovna djelatnost Akcionarskog društva “Sarajevo-gas“ je transport i distribucija prirodnog gasa.

Preduzeće transportuje gas magistralnim gasovodom Zvornik – Sarajevo na dionici Zvornik – Kladanj. Gas se distribuira potrošačima na području opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo. Pored toga, preduzeće se bavi i projektovanjem i izvođenjem radova na gasifikaciji.

– Sve je moguće, ali ubijeđen sam da u slučaju gasifikacije, u startu, u taj posao neće biti uključene domaće privatne kompanije, nego da će se pojaviti velike firme sa strane. Znam da je u slučaju gasifikacije Biljeljine bilo pokušaja da taj posao radi jedna privatna firma, ali je na kraju sve dobio „Srbijagas“ – kaže za Srpskainfo šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Miladin Stanić.

Vlasnička struktura kapitala u „Sarajevo-gasu“ je Akcijski fond RS (državni kapital) 30 odsto, Fond za restituciju RS 5 procenata, PREF 10 odsto, a 55 odsto su investicioni fondovi i fizička lica.

Inače, Vojin Mitrović je jedan od najbogatijih političara u BiH, koji je pritom imovinu sebe i porodice uredno naveo u imivinskom kartonu iz 2018. Tamo piše da je vrijednost „Šipad komerca“ 3 miliona KM, te da lična imovina Mitrovića vrijedi 4,1 milion KM. Preko „Šipada“, Mitrović ima i udio od oko 25 odsto u PD „Semberija“ i 0,16 odsto odsto u „Komunalcu“ Bijeljina. Firma „Oktan promet“, po kojoj je Vojin Mitrović najpoznatiji, vodi se na njegovoj supruzi.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Rusi žestoko odgovorili: Uništenje

Vanja A

Jasan plan? Jednim udarcem se uništava Evropa ali i…

Vanja A

Trese se Turska

Vanja A

Ostavite komentar