Ne šaljemo trupe u Ukrajinu, želimo izbjeći rat! - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ne šaljemo trupe u Ukrajinu, želimo izbjeći rat!

NATO neće biti dio konflikta u Ukrajini i neće tamo slati trupe jer želi da izbegne rat sa Rusijom, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu podsjetio da je od izbijanja rata NATO značajno pojačao podršku Ukrajini kako bi zadržala pravo na samoodbranu, prenosi TAS S.

– Glavna odgovornost NATO je da štiti sve saveznike i spriječi da ovaj rat eskalira. Ne želimo da izazivamo konflikt, već da ga spriječimo i da sačuvamo mir – istakao je Stoltenberg.

Kazao je da su od 2014. godine zemlje članice NATO već potrošile desetine miljardi dolara na obuku i opremanje ukrajinske vojske.

Dodao je da su zemlje članice Alijanse te godine počele da snaže sopstvenu bezbjednost i da je trenutno pod komandom NATO 40.000 vojnika u blizini granica sa Rusijom, i značajna vazdušna i mornarička sredstva, kao i da ih je još 100.000 u visokoj pripravnosti.

Stoltenberg je rekao da NATO sve te pripreme smatra “mjerama odvraćanja” s ciljem da se otkloni bilo kakva mogućnost nesporazuma ili loše procjene u Moskvi.

(Tanjug)

BN.

Danas objavljeno

Zemljotres u Srbiji: Treslo se u Kragujevcu

M.

Četiri zemljotresa kod Makarske

M.

Haos u Arizoni: Policija ispalila suzavac – poslanici Kongresa bježali u podrum

M.

Ostavite komentar