28. Decembra 2022.

Ne pristajemo na uzimanje poreza na nepokretnosti, sredstava za nabavku goriva za vatrogasce i za spas Akvane

Big Portal

-Moja prva poruka jeste da sam iskoristio svoju institucionalnu obavezu i veliku odgovornost koju imam obavljajući dužnost gradonačelnika Banje Luke da iskoristim sve opcije da sutrašnja sjednica ima svoj tok, zaključke i da na kraju bar približno znamo u kojem pravcu to sutra može da ide. Moja reakcija juče na amandmane važi i danas iz razloga jer se radikalno i bez mjere išlo prema Banjoj Luci i ovo je naš krik odbrane onog što je ključno i važno za Banju Luku – poručio je gradonačelnik Stanivuković.

Kako je kazao, na današnji sastanak pozvao je sve odbornike i kolektivno i pojedinačno, kao i predsjednike gradskih odbora od kojih se jedan dio odazvao jedan nije, ali da je svaka stranka uključena u rad gradskog parlamenta imala svog predstavnika.

-Iznio sam svoje prijedloge, a oni nisu iznijeli ništa jer citiram „nemaju mandat da u ovom trenutku odlučuju“. Moja dužnost je bila da se u tom pravcu ja ponašam odgovorno i da slušam samo narod i građane. Iznio sam stvari ispod kojih moji saradnici i ja, u ime građana Banje Luke, ne pristajemo i za koje ćemo se boriti svim mogućim demokratskim kapacitetima – kazao je on.

Kako je naglasio, neprihvatljivo je i gradska administracija ne pristaje na uzimanje poreza na nepokretnosti.

-To je Banjoj Luci pet, šest miliona KM naredne godine. Ukoliko se to desi, Banja Luka nema kapacitet i mandat da bude podrška za gradnju teniske dvorane, jer je upravo to pet miliona KM koji će nam biti uzeti kroz umanjenje poreza na nepokretnosti. Imamo želju i institucionalnu potrebu, živimo taj projekat, ali jednostavno nećemo imati kapacitet – kazao je gradonačelnik Stanivuković.

On je demantovao izjavu odbornika u Skupštini Grada Srđana Amidžića da im nije obrazloženo za šta će biti utrošena sredstva namijenjena za „Akvanu“, jer kako kaže – jasno je da su sredstva namijenjena za vraćanje duga, koji je napravila prethodna uprava preduzeća za vrijeme prethodne gradske administracije.

-Sva sredstva planirana za Akvanu su samo sredstva za vraćanje ranijih dugova, ne za reformu. Opšti interes Grada je Gradski olimpijski bazen, koji mora funkcionisati – rekao je gradonačelnik.

Apelovao je da se odustane od projekata, koji se ne mogu završiti do kraja godine, kao što je amandman skupštinske većine da se izdvoji dva miliona KM za most u Docu.

-Tamo nije ništa urađeno, nemamo kome uplatiti ta sredstava do kraja godine, tako da će ta sredstva propasti – kazao je on.

Takođe, kako je kazao nije tačna informacija da su uloženi amandmani u iznosu od četiri miliona KM, nego da iznose 15,3 miliona KM.

-Tome treba dodati još pola miliona KM pojedinačno odbornici i još uzetih pet miliona KM kroz porez na nepokretnosti, tako da dođemo do cifre od 21 milion KM – rekao je gradonačelnik.

Nije se vodilo ni računa, kako je naveo – o načinu na koji su rasporedili sredstva.

-Dao sam rok danas do 16 časova da znamo na šta pristaju od svega ovoga, što je meni kao gradonačelniku dovoljno da pripremim političko-demokratsku borbu na dan sjednice. Dakle, moj je prijedlog da ne diraju porez na nepokretnosti, da ne diraju „Akvanu“, sredstva za nabavku goriva za vatrogasce, za funkcionisanje informacionog sistema Gradske uprave, te da odustanu od amandmana koji znače propadanje gradskog novca. Prihvatamo da od ovog ogromnog broja amandmana od 15 miliona KM izaberu sedam miliona KM projekata koje smatraju da su važni. Smatram da za to imaju kapacitet i mogućnost shodno političkoj snazi 19 ruku koje imaju u Skupštini i na takvo nešto ne bi se ni bunio. Ali dajte nama pravo, pošto poznajemo finansije Grada, da mi odlučimo sa kojih stavki će se skidati novac. Ovo je racionalno rješenje, sve drugo je urušavanje finansija, napad na Banju Luku, nažlost politička osveta prema Banjoj Luci – zaključio je gradonačelnik.

Ukoliko se ostane na trenutnom stanju, kako je kazao – to znači poziv radnicima „Akvane“, koji će ostati bez posla jer bez vraćanja dugova to predzeće ide u stečaj, zatim korisnima Gradskog olimpijskog bazena, kao i vatrogascima da sutra u 9.00 časova, prije početka sjednice Skupštine Grada, dođu ispred Gradske uprave i izraze svoje nezadovoljstvo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare