6. Marta 2020.

Ne pretjerujte s kofeinom: Tri šolje su već previše za pritisak i srce

Big Portal

Većina, takođe, unosi veću dozu kofeina od dozvoljene. Prosečna šolja kafe iznosi oko 100 miligrama kofeina, jedno gazirano piće oko 50 miligrama, a energetsko piće sadrži čak do 250 miligrama.

“Rebro” čokolade može da ima više od 30 miligrama kofeina, pišu 24sata.hr.

“Svi metabolišu ili razgrađuju kofein različito. U proseku, maksimalna koncentracija kofeina u vašem telu obično dosegne vrhunac sat vremena nakon što pojedete ili popijete nešto što sadrži kofein”, kaže doktorka Rošini Melejni, kardiolog.

Ako popijete šoljicu kafe svakog jutra, ona na telo ima dejstvo još pet sati. Ali ako uzimate nekoliko doza kofeina tokom dana onda je njena koncentracija po pravilu najveća u kasnim popodnevnim satima, a najniža ujutro nakon buđenja. Međutim, bilo kakvi efekti na kardiovaskularni sistem mogu da traju između 10 i 60 sati”, kaže doktorka.

Efekat kofeina na zdravlje srca prilično zavisi od toga koliko kofeina unesete, u kojem obliku i koliko često.

“Dve šolje kafe dnevno je prihvatljivo, dok više od četiri nikako nije preporučljivo”, dodaje doktorka.

S obzirom da svi imaju drugačiju percepciju šta je za njih šolja kafe, svakako nije dobro dnevno uneti više od 400 miligrama kofeina. Višak kofeina itekako ima uticaja na kardiovaskularni sistem.

Krvni pritisak

Kofein podiže krvni pritisak i on je izraženiji kod ljudi koji inače pate od visokog pritiska, kao i kod onih starijeg životnog doba.

“Kada se kofein izbaci iz svakodnevnog života, dolazi do snižavanja krvnog pritiska. Kofein podstiče simpatičku aktivnost u našem mozgu, a manifestuje se kao budnost, što na kraju izaziva sužavanje krvnih sudova.”

Holesterol

Većina studija nije pokazala štetne efekte unosa kofeina u obliku filtrirane kafe na nivou holesterola. Međutim, nefiltrirana kafa može da izazove neznatno povišen LDL, odnosno loš holesterol, kao i ukupni holesterol.

Oni osetljivi na kofein mogu da imaju simptome lupanja srca posle unosa kofeina.

Ne preterujte

Bez obzira jeste li ljubitelj kafe, ne preterujte s dozama. Prema studiji objavljenoj u časopisu “American Heart Association”, umerena konzumacija ne ometa rad srca, a neke studije zaključile su da je mala doza čak povezana s manjim rizikom od moždanog udara.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare